Norveški internetski news portal NRKbeta, inače u vlasništvu državne medijske kuće NRK, uveo je prije dva tjedna novi način borbe protiv trolova, svađa, te potpuno nevezanih diskusija u komentarima ispod svojih tekstova, piše Bug.hr.

Oni su, naime, vrlo jednostavnom metodom odlučili ograničiti komentare ispod nekih svojih članaka i to postavljanjem kratke ankete. Čitatelji moraju, prije nego im se odobri komentiranje, točno odgovoriti na nekoliko pitanja koja se tiču sadržaja same vijesti. Pitanja su postavljena u obliku ankete i nude ponuđene odgovore, od kojih je samo potrebno odabrati točne. Tek nakon toga moguće je napisati komentar.

"Pokušali smo pridonijeti kvalitetnijoj raspravi tako da provjerimo znaju li komentatori o čemu pišu. Ako svi znaju o čemu se radi, imaju bolju osnovu za komentiranje", pojašnjavaju svoj potez iz NRK-a. Osiguravanjem da čitatelji zaista pročitaju sadržaj (a ne primjerice samo naslov) vijesti, postiže se veća kvaliteta komentara i smanjuje se mogućnost svađe. Odgovaranjem na pitanja čitatelj se ima vremena "ohladiti" i razmisliti, pa je samim time manje vjerojatno da će u afektu ostaviti ljuti komentar i tako započeti (ili nastaviti) svađu u komentarima.

Nitko se ne nada da će ova metoda zaista u potpunosti eliminirati trolove i maliciozne komentare, no Norvežani vjeruju da će u raspravama sada češće sudjelovati oni posjetitelji njihovog portala koji su na to posebno motivirani – a ne samo oni koji su tu da "zapapre" diskusiju.

Pokaže li se ovaj pokus uspješnim, NRKbeta će kratke ankete u budućnosti postavljati ispod svih članaka. Spavate li mirno, profesionalni trolovi? (bljesak.info)