Filipinac Abdul Basit Usman, koji se nalazi na američkoj listi najtraženijih terorista, ubijen je u sukobima sa sigurnosnim snagama na jugu Filipina, priopćeno je iz pobunjeničkih grupacija.

Jedan od dužnosnika jedne od najvećih filipinskih pobunjeničkih grupacija "Islamskog oslobodilačkog fronta Moro" (MILF) Gazali Džafar rekao je da je Usman ubijen u planinskom dijelu dok je bio u pratnji pripadnika te organizacije.

"Možemo potvrditi da je Usman poginuo i da je njegovo tijelo spaljeno u skladu sa ovdašnjom tradicijom", izjavio je Džafar, ali nije želio reći tko je odgovoran za njegovo ubojstvo.

Filipinski vojni dužnosnik Gregorio Katapang potvrdio je da je Usman ubijen, ali ni on nije dao jasno objašnjenje tko je odgovoran za likvidaciju.

Filipinska vojska priopćila je da je u sukobu poginulo i pet Usmanovih sljedbenika i da su ga neki od njegovih ljudi možda prevarili.

Filipinske sigurnosne snage tragaju za Usmanom od kako je u siječnju izbjegao policijsku akciju u kojoj je ubijen Malezijac Zulkifli bin Hir za kojim su SAD raspisale novčanu nagradu u iznosu od pet milijuna dolara.

Za Usmanom su SAD raspisale nagradu od milijun dolara i bio je tražen zbog više bombaških napada na jugu Filipina.