Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA pokrenuli su rano jutros zajedničke akcije kodnih naziva "LIST 2" i "BOX" u cilju suzbijanja nelegalnog prometa duvana u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti na terenu provode se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući Orašje, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Posušje...

U tijeku su pretresi lokacija, izuzimanje dokumentacije i opreme, te oduzimanje duvana koji se nezakonito prodavao na tržištu BiH. U aktivnostima sudjeluje oko 100 službenika Uprave za indirektno oporezivanje. U tijeku dana očekuje se privođenje više desetina lica na obavještajne razgovore, za koje su u ranijem periodu prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duvana u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, u toku prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva "List" i "List 1" kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duvana u listu i nekoliko mašina za rezanje duvana koji se nezakonito prodavao u BiH.