Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros aktivnosti u okviru nastavka akcije kodnog naziva “Damask”, koja se izvodi na širem području BiH, priopćeno je iz SIPA-e.

U tijeku su uhićenja i pretresi objekata na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 11 osumnjičenih osoba i vrše se pretresi i pregledi objekata na više lokacija.

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužiteljstvo BiH izdali su naredbe za pretrese i uhićenja koja se danas realiziraju.

U akciji sudjeluje preko 100 policijskih službenika, a izvodi se u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo, priopćeno je iz SIPA-e./HMS/