U slučaju razornog potresa nadležne službe u oba entiteta kažu da ljudstvom i obučenošću mogu odgovoriti situaciji i spašavanju, međutim svi isto ne mogu reći i za opremu.

Pojedine jedinice i službe su dobro snabdjevene, dok se za druge može slobodno reći da nemaju mnogo više opreme od običnog kućanstva. Hercegovinu je u ponedjeljak, a Banjaluku u četvrtak pogodio potres jačine četiri stupnja po Richteru, što je uz podsjećanje na onaj iz 1969. te činjenicu da je čitava BiH veoma trusno područje dovoljno da se ispita opremljenost nadležnih, pišu Nezavisne novine.

Najveći problemi su nedostatak pasa tragača, koji su obučeni za traženje preživjelih pod ruševinama, te uređaji kao što su vibrafoni, vibraskopi i geofoni, koji na različite načine lociraju zatrpane. Od svih službi s kojima su novinari Nezavisnih prozvali, najbolje opremljena je Federalna uprava Civilne zaštite, koja je proteklih godina napravila, kaka tvrde, značajan iskorak.

"Posredstvom Ministarstva sigurnosti BiH, određenih projekta i naših sredstava uspjeli smo  nabaviti veoma kvalitetnu opremu, koja je u rangu svjetskih standarda", kazala je u petak Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ. Ova organizacija ima osam pasa tragača, endoskopske kamere, geofone i dronove, koji su krucijalni u procesu traženja, takođe imaju spremnu i poljsku kuhinju većeg kapaciteta i oko 180 šatora različitih veličina.

"U posljednje dvije godine smo obučili i USAR tim (obučeni za spasavanje iz ruševina), koji je spreman odgovoriti na sve izazove kada je u pitanju spašavanje i potraga", navodi Kovačeva. U Civilnoj zaštiti RS kažu kako će USAR tim formirati najkasnije do 2019. godine.

"Vlada RS je usvojila kratkoročni plan aktivnosti zaštite od potresa u periodu od 2016. do 2019. godine, tako da ćemo u tom periodu sklopiti i obučiti tim. Takođe, po istom planu će doći do značajne nabavke potrebne tehnike", kazao je Željko Stojanović, glasnogovornik RUCZ. On je istaknuo da u slučaju većeg potresa imaju mogućnost angažirati  opremu potrebnu za spašavanje, ali nema informaciju ima li u RS  obučenih pasa tragača ili elektronske opreme koja se koristi u tim situacijama.

"Mi smo krovna organizacija koja koordinira procesima, dok gradovi i općine imaju zadatak provjeriti opremeljenost svojih jedinica", kaže on. Što se tiče mehaničke opreme, jedine informacije su da je banjalučka Civilna zaštita nabavila po jedan vibrafon i vibraskop, koji su trenutno povjereni Gorskoj službi spašavanja tog grada. Muku s opremom muče vatrogasci i jednog i drugog entiteta, koji pored standardne opreme koja je namijenjena za gašenje požara, te spašavanje iz smrskanih automobila i visina, nemaju ništa čime bi mogli sudjelovati u potrazi poslije potresa.

"Što se tiče potresa možemo vrlo brzo angažirati  ljude i s onim što imamo intervenirati", rekao je Kemal Begović, tajnik vatrogasnih saveza Federacije BiH i Županije  Sarajevo. Slobodan Jotić, tajnik Republičkog vatrogasnog saveza, rekao je skoro istu stvar. Vatrogasci su dobro obučeni, u slučaju nesreće izašli bi vjerojatno i prvi, ali s čim - veliko je pitanje.

"Vatrogasci imaju solidnu opremu, ali koliko bi se to što imamo moglo upotrijebiti u konkretnom slučaju potresa veliko je pitanje", govori Jotić. Još jedna organizacija koja je uvijek uključena kada su u pitanju katastrofe je Crveni križ. I kod njih je situacija daleko od idealne. Zalihe hrane i opreme u gradskim i općinskim centrima su ispod minimuma. Banjalučka podružnica u ovom trenutku ima 20 malih šatora, nešto kanistera za vodu, kabanica i jednu poljsku kuhinju.

"Posljednje četiri godine stalno inzistiram da se skladišta popune rezervama u slučaju katastrofe, ali nadležni nemaju sluha za ono što mi pričamo. Mi smo slabi sa zalihama, a situacija u drugim gradovima je još i gora", kazala je Željka Ilić, tajnik Crvenog križa Banjaluka. Ono što je pohvalno je da svaka podružnica CK ima u svom sastavu jednu višenamjensku jedinicu od 12 do 14 osoba za intervencije. "Jedinica je sastavljena od ljekara, epidemiologa, psihosocijalne podrške, kuhara i drugih struka koje su potrebne u toj situaciji", ističe Ilićeva.