Kuda se točno zaputio lanjskog 16. prosinca 48-godišnji Fikret Begić, bosanskohercegovački državljanin s prebivalištem u austrijskom Grazu, kada je “skinut” iz autobusa na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, odmah nakon ulaska u Hrvatsku, nije poznato.

No od tog datuma, a na temelju austrijskog Europskog uhidbenog naloga, pa sve do 15. siječnja, proveo je ekstradicijskom pritvoru.

Nije se protivio

Begić se nije protivio izručenju pa je mjesec dana nakon uhićenja, promptno izručen austrijskim vlastima, koje sumnjaju u to da je povezan s organizacijom terorističkih aktivnosti u kojima su deseci ljudi stradali. Austrijski istražitelji su, doznajemo, Begića više od pola godine tražili na adresi prebivališta na kućnom broju 15 Ulice Pestalozzistr. No u njemu su jedino zaticali žensku osobu s kojom je, prema njezinim tvrdnjama, bio u “virtualnoj vezi”. Navodno je svoj teroristički obol Begić dao u Siriji te ujedno mobilizirao prijatelje u Bosni, a u tijeku je istraga tko je zapravo u vrhu piramide koja regrutira osobe spremne poginuti u ulozi džihadista. Osim Begića, lisice na ruke stavljene su i godinu dana mlađem Makedoncu tijekom jedne racije u kafiću u Grazu u istom razdoblju.

Rast utjecaja

On je pod sumnjom, zajedno s još četvoricom za radikalni islamizam. Austrijske vlasti sumnjaju da Kosovo i BiH prednjače u regrutaciji džihadista s Balkana, gdje raste utjecaj radikalnih snaga.

jutarnji.hr