Prema novom Pravilniku o ishrani u osnovnim, srednjim školama te predškolskim i specijaliziranim ustanovama iz svih škola na prostoru ŽS bit će izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a bit će zabranjena i prodaja nezdravih namirnica poput pomfrita i čipsa. Krofne, paštete, hrenovke i kobasice na školskom jelovniku moći će se naći dva puta mjesečno, ali će voće svakodnevno biti obavezni dio ishrane.

Kao rezultat istraživanja koje je pokazalo kako svaki treći srednjoškolac u Županiji Sarajevskoj ima prekomjernu težinu Ministarstvo obrazovanja ŽS odlučilo je uvesti Pravilnik o ishrani djece u školama kojim će se potaći zdrava prehrana u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima učenici provode većinu dana, piše Klix.ba

Pravilnik će se primjenjivati u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te specijaliziranim ustanovama na području Kantona Sarajevo, a cilj je razvijanje pravilnih prehrambenih navika kod djece i sprječavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolirana ponuda zdrave hrane i pića te da se djeci čije zdravstveno stanje zahtijeva posebnu ishranu to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svježih namirnica te nutritivno prilagođeni psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika. 

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno svježe voće: jabuka, kruška, marelica, breskva, šljiva, banana, mandarina ili narandža. Također, prednost se daje pecivima izrađenim od integralnog, heljdinog i raženog brašna, uz dodatak sjemenki i pecivima s bilo kojom vrstom svježeg sira, namaza od svježeg sira, mliječnih namaza, te polutvrdih sireva, koji su ujedno i poticaj kupovini domaćih mliječnih namaza i tradicionalnih sireva.

Pekarski i slastičarski proizvodi, krofne, paštetice, čokoladni, mesni i krem namazi, tvrdi margarini, paštete, hrenovke, kobasice i slično na školskom jelovniku moći će se naći tek dva puta mjesečno, dok će prodaja svih vrsta prženog krompira, čipsovi i pomfrit biti potpuno zabranjeni u odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i prodaja gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih industrijskih sokova, a zabranjeni su i automati koji prodaju ove proizvode.

Škole će biti obvezne i da kontinuirano edukuju nastavno osoblje, roditelje i djecu o pravilnim prehrambenim navikama.

Za nabavku namirnica, njihovu pripremu i podjelu obroka zadužene su škole, s tim da sve ove aktivnosti mogu prenijeti i na drugog subjekta u poslovanju s hranom koje je registrovano za ovu vrstu djelatnosti.

Cijenu školske ishrane koju odredi Školski odbor uplaćivat će roditelji direktno na žiroračun škole. Također, škole će biti dužne barem jednom godišnje provjeravati zadovoljstvo učenika i roditelja školskom ishranom.