Lik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada našao se po prvi puta na valuti te zemlje, i to na novoj novčanici vrijednoj dvije tisuće sirijskih funta koja je u nedjelju puštena u optjecaj.

Guverner središnje banke Duraid Durgam izjavio je kako je riječ o jednoj od nekoliko novih novčanica tiskanih prije više godina, ali je odluka o njihovom puštanju u optjecaj odgođena "zbog ratnih okolnosti i fluktuacija valutnih tečajeva".

Vrijednost nove novčanice jednaka je vrijednosti četiri američka dolara (26 kuna) po trenutnim valutnim tečajevima. Sirijska funta snažno je izgubila na vrijednosti od početka sukoba 2011., strmoglavivši se s 47 funta za dolar 2010., na sadašnjih oko 500 funta za dolar.

Durgam je pojasnio kako je zbog pohabanosti postojećih novčanica ocijenjeno da je pravi trenutak za puštanje u optjecaj novih novčanica, prenosi državna novinska agencija SANA.

Vojno nepobjediv Assad

Najviša denominacija sirijskih novčanica ranije je iznosila tisuću funta. Lik Asadova oca, pokojnog predsjednika Hafeza al-Asada preminulog 2000., pojavljivao se na kovanicama i starijoj verziji novčanice od tisuću funta, koja je još uvijek u optjecaju.

Nova novčanica puštena je optjecaj u Damasku i nizu pokrajina, rekao je Durgam.

Nakon višegodišnjeg rata u kojemu je živote prema procjenama izgubilo stotine tisuća ljudi, Asad se čini vojno nepobjedivim, zahvaljujući većim dijelom izravnoj vojnoj podršci njegovih saveznika Rusije i Irana.