I ako je 4. svibanj 1980. godine bio prije gotovo 35 godina Titovi simboli  na nekim lokacijama blistaju  kao i u njegovo vrijeme. Bista Josipa Broza preživjela je i Tuđmanovo vrijeme u Uredu predsjednika RH, ali je sadašnja predsjednica RH najavila uklanjanje biste. I njeno sklanjanje u galeriju Antuna Augustinčića. Titovih simbola i spomenika u bivšoj "Jugi" bilo je na svakom koraku, neke je podigao sam sebi, a neke mu je izradio narod.



Putujući iz Prozora prema Uskoplju, na "um mi pade" zanimljiva poveznica Ramskog i Duvanjskog kraja. Naime to je isticanje simbola moći "Gospodara Nove Jugoslavije" Josipa Broza Tita. Na Makljenu poviše Prozora grada nalazila se TITINA "šaka", ali je Ramci razbiše tijekom prošlog rata.



Ta šaka bila je simbol moći i gospodarenjem ramskim krajem. Ramci često kažu: "gledam Ramu al ne vidim rijeku, već jezero plavo što je mnoge u svijet potjeralo". Pa se pitam što kažu naši, "jezerani", jer ako malo bolje pogledamo sa Privale prema Buškom kraju, na sred polja ističe se jedan lik, smije si Duvnjacima i prkosi vremenu.



Buško jezero zajedno sa Ramskim vjerojatno predstavlja mjeru prolivenih suza zbog zločina gore spomenutog čovjeka. U duvanjskom kraju to nije jedini simbol bivšeg vođe, za vrijeme sunčanih dana iznad crkve jedne naše župe vidljiv je natpis TITO napisan zimzelenom šumom. Neki kažu da je nastao zabunom jer su djeca pomagala saditi šumu, pa im šumar reče TI RADI TO, A TI TO. "Pa ako laže koza nije rog" spomenute lokacije možete i sami obići. Osobno smatram da navedene simbole treba na prihvatljiv način ukloniti jer nisam pobornik vandalizma.

S poštovanjem svim čitateljima Hrvoje Orlović

http://sarajlije-tg.com/