Oko 31 milijun ljudi u Njemačkoj ima posao. Broj nezaposlenih smanjuje se posljednjih 10-ak godina. Trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 5,7 posto. Od oko 3 milijuna stranaca koji su zaposleni u Njemačkoj, 63 tisuće je državljana BiH. Bilo da se radi o uslužnim djelatnostima, metalskoj, elektroindustriji ili strojogradnji, za radno mjesto većina ih se ne mora plašiti.

Udio državljana BiH među stranim radnicima na tržištu rada vodeće europske ekonomije veći je od 2%. Statistika njemačke Savezne agencije za rad iz lipnja 2016. bilježi godišnji rast broja socijalnih osiguranika iz BiH od čak 10 posto.

"Njemačka ekonomija se proteklih godina pozitivno razvijala i imali smo povećanje broja socijalno osiguranih osoba. Sada imamo 31 milijun zaposlenih. Imamo tri milijuna zaposlenih stranaca, a među njima su i oko 63.000 državljana BiH", podaci su koje iznosi Beate Raabe, glasnogovornica Centrale za posredovanje u zapošljavanju Njemačka.

Dio te statistike je i diplomirani građevinski inženjer Bilal Kunduklija, koji se prije pet godina, iako je imao posao u sarajevskom IPSA institutu, odlučio okušati u Njemačkoj, piše Federalna.

"Kada sam došao, shvatio sam da sam jezik nije dovoljan da bih radio svoj posao. Zato sam sve slobodno vrijeme trošio čitajući stručnu literaturu, jer sam morao poznavati stručnu terminologiju da se uklopim u veliki i dinamični tim stručnjaka i radnika", prisjeća se on.

Dvije godine radio je na kompleksnom projektu izmještanja prometa pod zemlju u srcu Düsseldorfa. Potom je iskoristio povoljnu priliku na tržištu rada i dobio bolje plaćen posao u struci. Danas je dio tima čiji zadatak je projektiranje 700 kilometara biciklističkih staza u prijestolnici Sjeverne Rajne-Vestfalije.

"Inženjer u Njemačkoj zaradi oko pet puta više nego u BiH. Standard života i izdaci su također veći. Od plaće se može fino živjeti. Međutim, svako tko se odluči na ovaj korak - mora znati da se mora dosta toga odreći i prilagoditi posve novom načinu života", poručuje Kunduklija.

Za razliku od zemalja članica EU-a, ali i nekih drugih država, Njemačka s BiH provodi tek jedan bilateralni projekt zapošljavanja. Riječ je o projektu Triple Win, čiji cilj je posredovanje i pomoć pri zapošljavanju njegovatelja iz BiH u Njemačkoj.

"Za posao u Njemačkoj je veoma važno dobro poznavanje jezika. Njegovatelji se za to pripremaju - uče njemački jezik i obučavaju se za posao koji ih očekuje. Pripreme su veoma važne, kako oni koji dolaze ovdje ne bi bili razočarani", upozorava Raabe.

Njemačkom društvu i gospodarstvu, koja je i dalje u usponu, trebaju brojni deficitarni kadrovi, poput liječnika, njegovatelja, inženjera te brojnih tehničkih zanimanja. To je svakako prilika za bh. stručnjake i radnike koji govore njemački jezik, ali je i nastavak crne statistike 'odljeva mozgova' i radne snage iz BiH.