Kanadski mediji su objavili da je u području arhipelaga Haida Gwaii, 80 kilometara od provincije Britanske Kolumbije, ronilac Sean Smyrichinsky pronašao predmet za koji se sumnja da bi mogla biti američka nuklearna bomba Mark IV, izgubljena 1950. godine, u vrijeme Hladnog rata.

"Dok sam ronio našao sam ovu golemu stvar, ogromna je, nikad to nisam ranije vidio. Izronio sam i kazao prijateljima na brodu: 'Pronašao sam nešto nalik NLO-u, doista je bizarno'. Budući da nisam sa sobom imao kameru, nacrtao sam predmet koji sam vidio. Nekoliko dana kasnije, jedan mi je stari ribar, s kojim sam pričao o tome što sam vidio, kazao: 'Oh, možda si našao onu bombu'", kazao je Smyrichinsky, piše Vancouver Sun.

U veljači te godine američki bombarder B-36 bio je na testnoj misiji iznad tog područja. No, zbog nakupljanja leda na krilima došlo je do kvara na avionu - zapalila su se tri od šest motora i posada je bila prisiljena izbaciti bombu u Tihi ocean te iskočiti iz aviona. Pet članova posade je stradalo, a 12 ih se uspjelo padobranima spustiti na Princess Royal Island.

Bomba koju su nosili nije bila ispunjena plutonijem već TNT-om. No, i dalje je mogla učiniti golemu štetu. Mark IV je sličan bombi koja je bačena na Nagasaki i težio je gotovo pet tona.

Proučivši na internetu fotografije bombe, Smyrichinsky je uočio sličnost s objektom koji je vidio pod vodom te je obavijestio kanadsko ministartsvo obrane. Vojska je odlučila odmah onamo poslati vojni brod, ne bi li potvrdili da je riječ o bombi te vidjeli predstavlja li prijetnju i treba li je vaditi na površinu.