Posljednjih mjesec dana cijena nafte naglo raste. U trenutku pisanja analize, cijena barela WTI nafte na platformama Admiral Marketsa iznosi $57,20 što je čak 28% iznad cijene od prije mjesec dana, kada je barel koštao $44,45…

Najvažniji uzroci naglog poraste cijene su:

Preveliki pad u drugoj polovici 2014. godine

Od lipnja 2014. do siječnja 2015. cijena WTI nafte pala je čak 59% (sa 107,00 na 44,00 dolara po barelu) što je jedan od najvećih padova u tako kratkom periodu u zadnjih desetak godina, pa i korekcija veća od uobičajene ne treba iznenaditi.

Stabilizacija tečaja dolara

Kretanje cijene nafte je visoko korelirano s kretanjem tečaja američkog dolara – kada dolar jača, cijena nafte pada, a kada dolar slabi, cijena nafte raste. U posljednjih mjesec dana došlo je do privremenog slabljenja dolara što se odrazilo i na cijenu nafte.

Sukob u Jemenu

Budući da se na Bliskom istoku vadi većina svjetske nafte, bilo kakva nestabilnost može uzrokovati probleme u vađenju i distribuiranju nafte pa događaji koji narušavaju stabilnost u regiji gotovo uvijek uzrokuju rast cijene nafte. Direktno uplitanje Saudijske Arabije u sukob u Jemenu nije iznimka.

Sporiji rast zaliha u SAD-u

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da su zalihe nafte u SAD-u porasle samo za 1,3 milijuna barela, a očekivao se porast od 4,1 milijun barela. Rast zaliha niži od očekivanog ukazuje na veću potražnju i/ili nižu ponudu nafte što dugoročno može dovesti do rasta cijene.

Kakvo kretanje cijene nafte očekivati u budućnosti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dugoročno cijena nafte i dalje rasti, jer će zbog gospodarskog oporavka u Europi i stabilnog rasta u ostatku svijeta potražnja rasti, a niska cijena će dodatno povećati potražnju za energijom. U idućih godinu do dvije dana vjerojatno se neće vratiti na $100,00 po barelu, no rast na $65,00 do $75,00 ne treba iznenaditi.

Na očekivani rast cijene ukazuje i komentar Al-Naimi-a, saudijskog ministra za naftu koji je nedavno izjavio da je sadašnja niska cijena nafte privremena anomalija, te da će porasti sa sadašnje razine čim se usklade ponuda i potražnja na globalnoj razini.