Makedonska Vlada donijela je na izvanrednoj sjednici u nedjelju rano ujutro odluku da će današnji dan i ponedjeljak biti dani žalosti zbog pogibije policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke skupine u Kumanovu.

Zbog toga će zastave biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana, izvijestila je agencija MIA.

U Kumanovu poginulo pet policajaca, više od 30 ranjeno

Policijska akcija u Kumanovu protiv naoružane terorističke skupine završena je u subotu navečer, nakon cjelodnevnih borbi, a posljednjih tridesetak naoružanih napadača se predalo, izvijestili su ranije makedonski mediji.

Pet policajaca je poginulo u akciji protiv terorista, više od 30 je ranjeno, a broj poginulih civila još nije poznat, kazala je makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska u subotu kasno navečer na konferenciji za novinare.

"Žrtava na strani terorista ima, ali još ne znamo njihov točan broj”, kazala je Jankulovska. Navela je da je policijska akcija počela u subotu rano ujutro protiv skupine koja je imala za cilj napad na državne institucije. Otpor terorista, istaknula je, trajao je punih 16 sati.

"Otpor većeg dijela skupine slomljen je poslije 18 sati i veliki broj njih se predao", rekla je Jankulovska.
 


Teroristi došli iz jedne susjedne zemlje

U subotu od rane zore u predgrađu Kumanova makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova vodilo je operaciju protiv naoružane terorističke skupine, koja je došla iz jedne susjedne zemlje, koja nije imenovana.

Prema glasnogovorniku ministarstva Ivi Kotevskom, teroristi su bili stacionirani u okolici Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana. Prema njegovim riječima bili su dobro naoružani i pripremljeni, a policija je naišla na žestok otpor i bila je napadnuta bombama i snajperima. Makedonski mediji tvrde da je naoružana grupa brojala između 50 i 80 osoba.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspio, piše list Večer. Tridesetak naoružanih muškaraca predalo se policiji mašući bijelim plahtama.

Portal i list Večer pišu da se obruč oko naoružane skupine sustavno stezao, a do predaje je došlo kada su naoružani muškarci ostali bez streljiva i bez mogućnosti za bijeg.

"Oko 18.45 prestale su eksplozije, a Kumanovim se ubrzo proširila informacija da su pripadnici naoružane skupine živi i da su u rukama policije", prenosi Večer.

Strah

Događaji će, piše Reuters produbiti zabrinutost Zapada zbog stabilnosti Makedonije. Prosvjednici koji zahtijevaju ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog ovaj su se tjedan sukobili s policijom, a oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati veliko prosvjedno okupljanje.

Promatrači strahuju da bi politički čelnici obiju strana mogli pokušati potaknuti etničke napetosti kako bi pojačali vlastitu moć.

Vođa najutjecajnije oporbene stranke - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je premijera Gruevskog da javnosti objasni što se u zemlji događa.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju'', naveo je Zaev u stranačkom priopćenju. Zatražio je i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa susjednih teritorija ulaze u Makedoniju, te tko ih je i u kojem cilju organizirao.

Isto to, dodao je, treba uraditi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

EK traži objektivnu i transparentnu istragu sukoba u Kumanovu

Povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je u subotu navečer duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji u području Kumanova te pozvao na uspostavu mira u toj zemlji i zatražio objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima.

"Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju, uspostave mir i u potpunosti provedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve čimbenike na maksimalnu suzdržanost. Mora se izbjeći svaka daljnja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opće stabilnosti u zemlji", kaže se u Hahnovoj poruci.