Na sjeveroistoku Italije uhićen je Ajhan Veapi, makedonski državljanin osumnjičen za vrbovanje džihadista za Islamsku državu, priopćila je talijanska policija.

U priopćenju se navodi da je osumnjičeni, koji je uhićen nedaleko od Venecije, bio zadužen za odabir i vrbovanje potencijalnih džihadista, koji su potom prosljeđivani Huseinu Bilalu Bosniću, imamu i neformalnom vođi vehabija iz BiH, na dalju radikalizaciju i prebacivanje u ratnu zonu na Bliskom istoku.

Istraga protiv ove mreže započela je krajem 2013. godine nakon što je Ismar Mešinović, porijeklom iz BiH, otišao na sirijsko ratište, gdje je poginuo u siječnju 2014. godine. On je prije odlaska za Siriju bio u Italiji, a na sirijsko ratište je poveo i svoje dvogodišnje dijete, pišu Nezavisne.

Istraga je talijansku policiju dovela i do Marokanca Anasa Džafara, koji je jedan od onih koji je radikalizirao Mešinovića.

Inače, s Mešinovićem je tada za Siriju otišao i Umar Baig, još jedan makedonski državljanin, koji je također poginuo u Siriji nekoliko mjeseci prije Mešinovića.

Radikalizacija i dalje regrutiranje, te prebacivanje na Bliski istok bili su posao imama Huseina Bosnića, kojem je Sud BiH izrekao prvostupanjsku presudu od sedam godina zatvora zbog kaznenog djela poticanje na terorističku aktivnost, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Prema riječima talijanskih istražitelja, Veapi je bio taj koji je pažljivo birao one koje će proslijediti Bosniću na dalju regrutaciju.

Talijanska policija je oštro krenula u obračun s ekstremistima, pa je tako prošle godine protjerala Arslana Osmanoskog, koji je bio u kontaktu sa Veapijem i koji je bio selefija.

Pored Osmanoskog, Italija je protjerala i Redžepa Lijmanija, također Makedonca, koji je nakon napada u Parizu veličao teroriste koji su izveli napad. Inače, talijanska policija je otkrila da Veapi planira preko Srbije otići za Njemačku, zbog čega su izdali nalog za njegovo uhićenje.