Iračke snage su otkrile zajedničku grobnicu s desetcima trupala boraca skupine Islamske države (IS) najvjerojatnije poginulih u zračnom napadu zapadno od Mosula, rekli su u petak čelnici za AFP.

"Ovo je prva ovakva grobnica otkrivena u Tal Afaru", 70 km zapadno od Mosula, rekao je mjesni čelnik Abdel Al Abbas.

Veliki grad Mosul (na sjeveru zemlje) koji su džihadisti osvojili u lipnju 2014., vladine su snage oslobodile u srpnju nakon višemjesečne krvave borbe.

"IS je trupla svojih boraca (...) bacio u duboku jamu, sedam kilometara sjeverno od Tal Afara", dodao je Abbas.

U zajedničkoj grobnici je bilo "četrdesetak trupala boraca DAESH-a (arapska kratica za IS)", istaknuo je pak čelnik sigurnosne službe pokrajine Ninive, Mohammed Ibrahim al Bayati.

Drugi sigurnosni izvor koji je htio ostati anoniman rekao je da su pronađena trupla "muškaraca i žena, a neka su vjerojatno Čečenaca i Turaka".

"Možda su ti pripadnici IS-a poginuli prije nekoliko mjeseci u zračnom udaru a ne u ofenzivi iračkih snaga radi potiskivanja džihadista iz Tal Afara" oslobođenog 31. kolovoza.

Tri godine nakon munjevite ofenzive u kojoj je IS zauzeo trećinu Iraka i gotovo polovinu susjedne Sirije, njegov se teritorij sve više smanjuje.

Džihadisti su u Iraku u okruženju u svojim dvama uporištima, u Hawiji, na sjeveru i u dvama naseljima blizu sirijske granice, na zapadu.