Arheolozi su pomoću napredne laserske tehnologije otkrili ostatke 60 000 građevina Maja ispod džungle u Gvatemali, javljaju svjetski mediji.
 
Koristeći najnoviju laserski tehnologiju Lidar, arheolozi su u Gvatemali otkrili 60 000 majanskih struktura, uključujući temelje za kuće, vojne utvrde i bedeme.
 
"Mislim da je ovo najveći napredak u više od 150 godina majanske arheologije", izjavio je za BBC arheolog sa sveučilišta Brown Stephen Houston.

"Trebat će nam 100 godina da pregledamo sve i zaista shvatimo što smo pronašli"
 
"Trebat će nam 100 godina da pregledamo sve podatke i zaista shvatimo što smo pronašli", rekao je vodeći istraživač u projektu, arheolog Francisco Estrada-Belli, za National Geographic.
 
Thomas Garrison, arheolog koji radi na projektu, vjeruje da kako otkriće pokazuje da je broj pripadnika civilizacije Maja dosad bio krivo procijenjen te da ih je zapravo bilo tri do četiri puta više, piše BBC.
 
"Novi podaci pokazuju da nije nerazumno zaključiti da je tamo živjelo između 10 i 15 milijuna ljudi", rekao je Estrada-Belli. National Geographic će emitirati specijalnu emisiju o otkriću 6. veljače pod nazivom "Izgubljeno blago majanskih kraljeva zmija".