U velikom broju prehrambenih proizvoda za sasvim malu djecu pronađene su opasne kemikalije, pokazalo je istraživanje neprofitne organizacije The Label Clean Project u kojemu se navodi da je riječ o arsenu, olovu, kadmiju i akrilamidu.

Grupa američkih znanstvenika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u posljednjih pet mjeseci, piše Independent.

Ustanovili su da od 65 posto analiziranih proizvoda njih 65 posto sadrži arsen, 58 posto kadmij, 36 posto olovo i 10 posto akrilamid.

Otkriveno je i da 80 posto adaptiranih mlijeka za dojenčad sadrži arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi riže.

Arsen u rižu dospijeva za vrijeme njezina rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Europska unija je u siječnju 2016. propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu riže, prenosi Jutarnji list.

Najveći problem, kada je posrijedi arsen u riži jest činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. Podaci u stručnoj literaturi o prisutnosti arsena dokazuju da rižini vafli, rižine oblatne, rižini krekeri i rižini kolačići mogu sadržavati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece tom kemijskom spoju.

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za djecu sadrži 70 posto više akrilamida od prženih krumpirića, a ta se kemikalija povezuje s oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima.

Utvrdili su i da je 60 posto proizvoda s oznakom "BPA free" bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku kemikaliju koja se koristi za izradu plastike.