Nakon što su oba doma parlamenta u Velikoj Britaniji odobrila novi zakon koji vlastima daje brojne nove mogućnosti u prisluškivanju i nadzoru svojih građana, neki od komentara na internetu kažu kako '2016. postaje poput 1984'.

Riječ je o 'iznimno opasnom i zastrašujućem zakonu', kako smatraju iz organizacija za zaštitu ljudskih prava i privatnosti, kojeg je predložila Theresa May još prije nekoliko godina, a na snagu će stupiti uskoro.

Ovaj će zakon tako britanskoj vladi omogućiti dokumentiranje svega što njeni građani rade na internetu – pružatelji internetskih usluga morat će bilježiti i snimati povijest surfanja internetom njenih korisnika do godine dana, a tim podacima moći će pristupiti brojni vladini odjeli, javlja Zimo.co.

Također, na zahtjev vlade kompanije će morati dešifrirati podatke (na ZDnetu kažu kako nije baš jasno kako će strane kompanije nagovoriti na otkrivanje i predaju dokumenata i datoteka) i upozoriti ih na sve nove sigurnosne opcije u proizvodima prije njihovog lansiranja.

No, niti to nije sve – ovaj zakon obavještajnim zajednicama omogućava hakiranje računala i ostalih uređaja građana Velike Britanije, iako će neka 'zaštićena' zanimanja poput novinara i medicinskog osoblja imati malo bolju zaštitu.

Tako će sigurnosne službe, a u nekim ekstremnim situacijama čak i policija moći hakirati računala, mreže, mobilne uređaje i servere te downloadati podatke s pametnih telefona ili instalirati softver koji će pratiti sve što korisnici pišu na računalima.

'Ovo je najekstremniji zakon o nadzoru ikada donesen u demokraciji', komentirao je za direktor Open Rights Groupa Jim Killock, dodavši da su ga kritizirale sve vodeće britanske, ali i svjetske grupe za zaštitu privatnosti i ljudskih prava, kao i veliki broj kompanija iz Silicijske doline.

No, usprkos svim kritikama ovog zakona, opozicija se nije uspjela izboriti za donošenje niti jednog značajnog amandmana s kojim bi ublažila posljedice zakona, a članovi vlade cijelo vrijeme govore kako on u biti ne donose neke drastične novitete jer su se stvari poput prikupljanja dokumenata i hakiranja računalnih mreža ionako provodile i ranije, samo u tajnosti.