Predsjednik stranke demokratske akcije (SDA) Hrvatske i kandidat te stranke u 12. izbornoj jedinici za Parlamentarne izbore u Hrvatskoj Mirsad Srebreniković je izjavio kako se ta stranka zauzima za posebnu bošnjačku izbornu jedinicu u Hrvatskoj koja bi jamčila izbor najmanje  jednog Bošnjaka u Hrvatski sabor,  te je poručio kako bi Bošnjaci kao nacionalna manjina trebali imati svoju zastavu i himnu u Republici Hrvatskoj.

"Bošnjaci su po brojnosti druga nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj  i zbog toga oni bi morali imati zagarantiranog zastupnika u Hrvatskom saboru, a to znači da bi morali imati posebnu izbornu jedinicu u kojoj bi sami birali svojeg predstavnika, što sada nije slučaj", rekao je Srebreniković u petak navečer u Splitu  na tribini "Trenutni položaj i perspektive bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj," na kojoj je gostovao kao bošnjački kandida SDA u 12. izbornoj jedinici koja u RH obuhvaća bošnjačku, slovensku, albansku, crnogorsku i makedonsku nacionalnu manjinu. Po njegovim riječima, ako najbrojnija nacionalna manjima u Hrvatskoj (srpska) može imati zagarantirana tri saborska zastupnika, onda i druga nacionalna manjina po brojnosti u Hrvatskoj (bošnjačka) treba imati zagarantiranog najmanje jednog saborskog zastupnika.
Obrazlažući tu zamisao Srebreniković je podsjetio kako su  Bošnjaci u RH, kako se izrazio, "nepravedno zakinuti"  pošto su Ustavom iz 1997. godine "izbrisani iz preambule Ustava," i nema ih u nabrajanju nacionalnih manjina, te su zbog  tog razloga izgubili mogućnost dobijanja zagarantiranog zastupničkom mjesta u Saboru.

"Mi smo sada  stavljeni u 12.  izbornu jedinicu  sa Slovencima,  Albancima, Makedoncima i Crnogorcima što je nepravedno i prema tim manjinama jer mi svojom brojnšću limitiramo njihove izborne šanse," dodao je Srebreniković.

Navodeći argumente  za posebnu bošnjačku izbornu jedinicu u Hrvatskoj, Srebreniković je također rekao kako je u Domovinskom ratu sudjelovalo više od 25.000 Bošnjaka, a više od 1.180 ih poginulo za obranu Hrvatske, njenu suverenost i nezavisnost.

"Obzirom na ulogu Bošnjaka u Domovinskom ratu također smatram da bi mjesto zamjenika ministra branitelja trebalo pripasti  osobi iz  Bošnjačke braniteljske populacije u Hrvatskoj,"  kazao je Srebreniković.

Zagovarajući zastavu i himnu Bošnaka kao nacionalne manjine u Hrvatskoj, Srebreniković je istaknuo kako su "himna  i zastava simboli koje Bošnjaci moraju imati kao obilježje svoje posebnosti u Hrvatskoj radi očuvanja svojeg identiteta, tradicije i kulture."

HINA