Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je danas na sjednici dokument Ekonomski trendovi u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseci ove godine u kojem se konstatira skroman ekonomski rast.

I pored toga broj zaposlenih u BiH u prvom polugodištu ove godine povećan je i iznosio je 697.100, a ohrabruje činjenica da je smanjen broj nezaposlenih prvi put nakon 2009. godine u godišnjoj usporedbi i iznosio je 550.600.

Uzrok skromnom ekonomskom rastu je pad izvoza, usporavanje rasta domaće tražnje, uz rast vanjskotrgovinskog deficita od 17,5 posto u drugom tromjesečju ove godine, dok je u prva tri mjeseca ove godine ekonomski rast od 2,7 posto označio relativno dobar početak godine.

Situacija je dodatno pogoršana svibanjskim poplavama u BiH, koje su ugrozile izvoznu tražnju, ali i bh. domaću ponudu i tražnju. Prekid proizvodnje na poplavljenim područjima utjecao je i na pad industrijske proizvodnje u svibnju ove godine u odnosu na travanj od 5 posto.

Građevinski radovi u drugom tromjesečju bili su za 5,8 posto manji u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, kada je ostvaren značajan rast od 7,8 posto u odnosu na zadnji kvartal prethodne godine.

U Izvješću se navodi da su strana izravna ulaganja u prvom polugodištu ove godine iznosila 75,6 milijuna KM, što je za 54,3 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok su izravna ulaganja iznosila 492,7 milijuna KM i manja su za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2013.

U Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj – rujan 2014. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara, naglašava se da podatci o izvozu roba ukazuju na blago poboljšanje ekonomske situacije u BiH u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal ove godine. Ostvaren je rast izvoza od 6,5 posto i blagi rast industrijske proizvodnje od 0,4 posto, a rast uvoza u trećem tromjesečju od 9,3 posto mogao bi ukazivati na jačanje domaće tražnje, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Inače, Vijeće ministara usvojilo je niz drugih odluka. Jedna od njih je i ona prema kojoj stranci za boravak u Bih moraju imati 150 KM dnevno. Usvojen je i zaključak da će u javnim nabavkama domaće ponude biti snižene u odnosu na inozemne ponude u sljedećih pet godina.

bljesak.info