''Solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje obvezuje nas da uzvratimo na isti način'', izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u povodu obilježavanja 20. lipnja, Svjetskog dana izbjeglica.

''Govoriti o izbjeglicama u Bosni i Hercegovini'', naglašava Borovac, ''nemoguće je a ne spomenuti da je 2,2 milijuna ljudi tijekom rata u BiH bilo prisiljeno napustiti svoj dom, te da je 1,2 milijuna bh. građana zatražilo status izbjeglice u 100 zemalja svijeta, dok ih je milijun bilo interno raseljenih''.

''Od 1,2 milijuna naših građana 450.000 osoba do sada se vratilo u BiH, dok se oko 18.700 osoba iz BiH još uvijek nalazi u statusu izbjeglice'', navodi ministrica.

I danas, nakon više od dva desetljeća od okončanja rata u našoj zemlji je oko 98.000 osoba u BiH ima status interno raseljenih osoba.

''Nažalost, više od 8.000 osoba živi u kolektivnim centrima čije zatvaranje je planirano do 2020. godine, što je strateški cilj Bosne i Hercegovine. Solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje, obvezuje nas da uzvratimo na isti način. Obvezuje nas da pozivamo na razumijevanje i empatiju prema izbjeglicama, da budemo glas izbjeglica i ne dozvolimo ravnodušnost na nedaće s kojim se oni susreću tragajući za sigurnim utočištem, kao što su ne tako davno tragale i stotine tisuća Bosanaca i Hercegovaca'', navela je Borovac u pisanoj izjavi dostavljenoj Feni.

Dodala je kako je trenutno u BiH 90 osoba s priznatim izbjegličkim statusom i 17 osoba sa statusom supsidijarne zaštite, kojima se osigurava pristup pravu na smještaj, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, rad i obrazovanje.