Australska policija izvijestila je da je uhitila 20-godišnjaka osumnjičenog da je planirao na Staru godinu izvesti teroristički napad automatskom puškom u centru Melbournea, drugog po veličini grada u toj zemlji.
 
Policija savezne države Victorije priopćila je da je mladić djelovao sam te da prije uhićenja jučer nije uspio kupiti vatreno oružje.
 
Zamjenik policijskog načelnika Shane Patton otkrio je kako je riječ o australskom državljaninu somalijskog podrijetla, kojega policija nadzire još od početka godine.
 
U planiranju se koristio dokumentima al Kaide

"Došao je do dokumenata al Kaide u kojima se opisuje kako počiniti teroristički napad te kako se koristiti vatrenim oružjem; pištoljima i puškama", rekao je Patton na konferenciji za tisak u Melbourneu. "Pretpostavljamo da je simpatizer IS-a", dodao je.
 
Muškarac je planirao ubiti što više ljudi na Federation Squareu u Melbourneu, trgu koji na Staru godinu vrvi ljudima budući da se tamo odvija središnji dio programa novogodišnje proslave, rekao je Patton.
 
Australija, vjerni saveznik SAD-a koji je slao trupe u Afganistan i Irak, od 2014. godine u stanju je povišene pripravnosti za napade domaćih militanata koji su se vratili s Bliskog istoka, ili njihovih pristaša.