Tužiteljstvo Haškog tribunala ponovo je zatražilo od Žalbenog vijeća tog suda da preinači oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislavu Šešelju i osudi ga za zločine za koje je optužen jer smatra da bi u suprotnom bio ugrožen integritet Tribunala.

"Zbog razloga koji su navedeni u žalbenom podnesku Tužiteljstva, Žalbeno vijeće trebalo bi usvojiti žalbu i preinačiti netočnu oslobađajuću presudu", navelo je Haško tužiteljstvo i dodalo da bi potvrđivanje "pogrešne oslobađajuće presude u ovom slučaju bila uvreda za žrtve zločina".

U svojoj ranije priopćenoj žalbi, tužiteljstvo je ukazalo na propuste koje je, po njegovom stavu, učinila većina članova sudskog vijeća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu i predložilo Žalbenom vijeću da je i osudi, prenose beogradski mediji.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom vijeću predložilo da naloži ponavljanje suđenja, javlja Srna.

Lider SRS-a je ranije u svom odgovoru na žalbu predložio Žalbenom vijeću da potvrdi prvostupanjsku presudu kojom je 31. ožujka prošle godine oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba, kao i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužiteljstvo je prije izricanja presude za njega tražilo kaznu od 28 godina