Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je na konferenciji za medije kako nema nikakvog govora o ratu u BiH, pozivajući sve one koji ga prizivaju da se urazume.

Mektić je rekao da se situacija u BiH u sigurnosnom smislu komplicira, u smislu spominjanja rata. 

Svim osobama koje spominju rat poručio je da politika rata neće proći u BiH pozivajući sve narode u BiH da odbace i osude takvu retoriku. 

On je rekao da je Dževad Galijašević nedavno izjavio da se na proljeće očekuje ratni napad na RS, što nije točno, pitajući u čije ime on nastupa. 

Osudio je i izjavu, kako kaže, jadnog generala Atifa Dudakovića koji je pozvao mlade ljude da se spremaju za rat, ističući da je to poruka građanima da se sele.

Pozvao je Tužiteljstvo BiH da sasluša osobe koje govore da će u BiH biti rat na proljeće, kao i Dudakovića, ističući da je riječ o osobama koje rade u interesu određenih politika. 

"Neće vam proći ratna politika ovdje, jer vi ne odlučujete o tome", poručio je Mektić. 

Za sutra je najavio sastanak i s čelnicima NATO-a kojim će kazati da su sigurnost i mir u BiH prioritet. 

Što se tiče Galijaševića rekao je da on potkopava odnose između Srbije i BiH te da radi na destabilizaciji predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. 

"Imam dokaze da se to koordinira iz ureda Dodika putem Pere Simića. Podrivaju Vučića da ne bi bio kandidat za predsjednika Srbije jer podržavaju Vuka Jeremića. Oni rade na destabilizaciji regije", rekao je on. 

Mektić je kazao da se o ratu priča jer je Tužiteljstvo BiH pokazalo da nije u stanju spriječiti to. Optužio je i VSTV da se bavi samo kadroviranjem dok se prijeti miru i integritetu zemlje. 

On je odgovorio da nije točno da je SDS nezadovoljan njegovim radom te da su to stavovi pojedinaca. 

U kontekstu priča o obavještajnim nadzorima na relaciji BiH i Srbija, Mektić je kazao da zamjerku stavlja Komisiji za nadzor nad OSA-om koja ne donosi nikakve zaključke zbog čega ostavljaju prostora za manipulaciju. 

Kako kaže, obavještajne službe BiH i Srbije dobro surađuju, a dokaz tome je nedavni sastanak direktora BIA-e i OSA-e na kojem je razgovarano o suradnji. 

Što se tiče stavljanja Dodika na crnu listu SAD-a, Mektić je kazao da nije sretan zbog uvođenja bilo kakvih služenika, ali da se u slučaju Dodika samo pita gdje je kraj sunovratu u koji zemlju vodi. 

Podsjetio je na ranije izjave Dodika koji je govorio da je nedopustivo da političar kojem je zabranjen ulazak u SAD bude na čelu vlasti u RS-u te da je nerealno očekivati da neko pod sankcijama uvede BiH i RS u EU.