Turske vlasti zapečatile su nizozemsko Veleposlanstvo i konzulat u Ankari, izjavili su danas izvori iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Turska je, također zatvorila rezidenciju nizozemskog veleposlanika, otpravnika poslova i generalnog konzula nakon eskalacija tenzija između dvije zemlje nakon što je Amsterdam zabranio slijetanje aviona sa šefom turske diplomacije MevlutomCavusogluom u Roterdam.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da ne želi više vidjeti nizozemskog veleposlanika, koji nije u Turskoj, da se vrati na svoju funkciju.

Turski predsjednik Recceep Tayip Erdogan je nešto ranije osudio Nizozemski potez nazivajući ga "nacističkim i fašističkim ostacima", nakon što je Vlada te zemlje povukla dozvolu za šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua da sleti na nizozemski aerodrom.

"Svojim nizozemskim kolegama smo poručili da će teška odluka protiv Turske i našeg društva u Nizozemskoj dovesti do ozbiljnih posljedica u našim diplomatskim, političkim, ekonomskim i drugom odnosima", navodi se u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Srna.

Nešto ranije nizozemska policija nije dozvolila da turska ministrica za pitanja obitelji Fatma Betul Sajan Kaja uđe u turski konzulat u Roterdamu.