Ruski premijer Dimitrij Medvedev prije samo tri dana bez kočnice je rekao:

- Ukoliko bi Amerikanci ili njihovi saveznici krenuli s kopnenim snagama na Siriju, riskiramo treći svjetski rat!

Medvedev nije spominjao imena tih saveznika, ali jasno je da se radi o Turskoj i Saudijskoj Arabiji. Nažalost, Turci i Saudijci nisu poslušali riječi Medvedeva i čini se kako su već spremi za aktivno sudjelovanje u sukobima. Ako je vjerovati aktivistima sirijskih pobunjenika, Turci su već krenuli u akciju! Oni su zabilježili kako su turske snage počele bombardirati položaje Kurda na sjeveru Sirije, prenosi Jutarnji list.

Amer Hassan, aktivist koji se nalazi u gradu Azaz u sjevernoj Siriji, za AP je potvrdio da su turske snage bombardirale zračnu bazu Mannagh. S druge strane, glasnogovornik ministra vanjskih poslova Turske nije mogao potvrditi tu informaciju.

Saudijska Arabija poslat će borbene zrakoplove, a možda i kopnene snage, u zračnu bazu Incirlik na jugu Turske, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, prenose turski mediji. Mogućnost daljnjeg angažmana Saudijske Arabije u Siriji povećana je otkad svjetske sile pokušavaju učvrstiti dogovor o djelomičnom primirju u Siriji.

Američke snage koristile su se bazom Incirlik za napade protiv Islamske države. Turska, nakon dugotrajnih pregovora i pod pritiskom Washingtona, prošle godine je otvorila bazu, strateški smještenu blizu sirijske granice, za takve potrebe.

O točnom opsegu svakog mogućeg angažmana Saudijske Arabije tek treba odlučiti, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za lokalne medije u zrakoplovu na povratku s muenchenske konferencije o sigurnosti.

Ministar je također rekao da Turska nastoji obnoviti veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američki ministar obrane Ash Carter u petak je rekao novinarima da su Emirati spremni "ponovno se uključiti u zračnu kampanju " protiv Islamske države i naglasio ključnu ulogu i Emirata i Saudijske Arabije.

Carter je dodao da bi posebne snage iz zaljevskih zemalja pomogle "lokalnim snagama" u Siriji da preuzmu Raku, de facto glavni grad IS-a na sjeveru zemlje.