Turska planira igrati aktivnu ulogu na zapadnom Balkanu usmjerenu ka suradnji i pomirenju, a ne konfliktima, rekao je Kerem Alp, zamjenik generalnog direktora Direkcije za Balkan Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Kako je precizirao na brifingu za novinare iz BiH i Srbije u sjedištu Ministarstva u Ankari, Turska će, uz ostale tradicionalne "igrače", odnosno EU, SAD i Rusiju, voditi politiku kojoj nije namjera suprotstavljanje europskim aspiracijama zemalja zapadnog Balkana, naglasivši da njegova zemlja nema skrivene namjere prema regiji, prenose Nezavisne novine.

"Radit ćemo ruku pod ruku sa svim tim zemljama. Svaki put kada je postignut mir na Balkanu u tome su aktivno surađivale Turska i Rusija", rekao je Alp.

Prema njegovim riječima, Turska je prije deset godina pokrenula Trilateralu, odnosno suradnju Turske, Srbije i BiH u cilju uklanjanja razloga koji su u prošlosti dovodili do konflikata između tih zemalja.

"Ono što se pokazalo u tom vremenu je da je nacionalizam bio veoma destruktivan", rekao je Alp.
Što se tiče Trilaterale, naglasio je da je prošle godine dodana i ekonomska dimenzija i da se to vidi po rastu izvoza sa zapadnog Balkana u Tursku.

"U 2016. godini porastao je izvoz iz Srbije i BiH u Tursku. BiH je u Tursku izvezla robe u vrijednosti od 650 milijuna maraka, dok je 2015. taj iznos bio pola milijarde maraka. Srbija je u prošloj godini izvezla robe u vrijednosti od 900 milijuna, a 2015. između 700 milijuna i 800 milijuna", istaknuo je.

Osim što, kako je rekao, radi na popravljanju odnosa između Srbije i BiH, istaknuo je da Turska ohrabruje Srbiju i Albaniju da unapređuju odnose, te da je i na tom polju postignut napredak. Izrazio je zadovoljstvo što su vlasti Srbije i BiH prihvatile da se počne s izgradnjom autoputa koji bi povezao Sarajevo i Beograd, a u kojem bi sudjelovali investitori iz Turske.

"Ruta još nije definirana, ali kako će ona točno ići nama nije toliko važno. Trenutna cesta je prilično opasna i zato je potrebno izgraditi novu modernu prometnicu", istaknuo je on.
Husein Mutiftoglu, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske, je rekao da je Turska u proteklih petnaestak godina značajno napredovala, ali da se prošle godine prilikom neuspjelog vojnog puča suočila s velikim izazovima koji su ugrozili tursku demokraciju.

Naglasio je da je zapadni Balkan veoma važan za Tursku, te da je to bio jedan od razloga što su se odlučili pozvati novinare iz ove dvije zemlje.