Američko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da bi izbjeglice iz Središnje Amerike i Haitija, kojima je ranije bio odobren privremeni boravak, a od kojih neki žive u SAD-u već 20 godina, mogle uskoro biti vraćene u svoje matične zemlje. Njima je prvobitno bio odobren Privremeni status zaštićenog jer su njihove domovine bile proglašene nestabilnim zbog oružanih sukoba i prirodnih katastrofa, prenosi britanski list Express.

Međutim, Washington Post izvještava da je državni tajnik Rex Tillerson kazao da se tako nešto više ne može primijeniti u njihovim slučajevima. Američko Ministarstvo unutarnje sigurnosti ima vremena do ponedjeljka objaviti svoje planove o deportaciji oko 57.000 državljana Hondurasa i 2.500 državljana Nikaragve, čiji status uskoro treba isteći. Veliki broj njih je stigao u SAD ilegalno 1998. godine kada je uragan Mitch uništio dijelove Središnje Amerike, a od tada su obnavljali svoje statuse.

Prema novim pravilima, ove izbjeglice bi mogle biti uhićene i deportirane po isteku statusa. Odluka o ostalih 240.000 izbjeglica bit će donesena u siječnju. Washington Post piše da je vlada Donalda Trumpa naglasila da ovaj program nikada nije trebao biti trajan.