Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu "okrutnu diktaturu" Sjeverne Koreje da "nikada ne podcjenjuje Ameriku te da je nikada ne dovodi u iskušenje".
 
"Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje", rekao je američki predsjednik pred južnokorejskim parlamentom, zaradivši velik pljesak.
 
"Branit ćemo našu zajedničku sigurnost, naš zajednički napredak i svetu slobodu", dodao je.
 
"Sjeverna Koreja je pakao, režim se pretvorio u sektu"
 
Trump, koji je u srijedu iz Seula krenuo u Peking na sljedeću postaju svoje azijske turneje, također je u govoru pozvao sve odgovorne države da ujedine snage, prije svega Rusiju i Kinu.
 
Za režim u Pjongjangu kazao je da se transformirao u "sektu" i da se bavi "eksperimentima u laboratoriju povijesti", te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti.
 
"Umjesto da svojim građanima zajamči ravnopravnost, ta okrutna diktatura ih procjenjuje, bilježi i kategorizira prema proizvoljnim kriterijima vjernosti državi".
 
"Unatoč vašim zločinima protiv Boga i ljudi, želimo bolju budućnost"

Bez obzira na te teške riječi, američki je predsjednik pružio ruku sjevernokorejskom vođi.
 
"Unatoč zločinima koje ste počinili protiv Boga i ljudi, želimo otvoriti put prema boljoj budućnosti", rekao je.
 
Trump je u južnokorejskom parlamentu govorio samo nekoliko sati nakon što je zbog lošeg vremena ipak morao otkazati nenadani posjet demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje.
 
"Posjet demilitariziranoj zoni bio bi povijesni trenutak"
 
Helikopteri u kojima su bili predsjednik i manja skupina novinara u njegovoj pratnji poletjeli su prema DMZ-u iz baze Yongsan, ali su se vratili zbog lošeg vremena.
 
Prema riječima glasnogovornice američke administracije Sare Sanders, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in trebao se ondje pridružiti Trumpu.
 
Bio bi to "povijesni trenutak", rekla je, jer bi to bilo prvi put da se neki američki predsjednik i njegov južnokorejski kolega sastanu na tom mjestu: "Ta želja pokazuje snagu saveza između naših dviju zemalja", dodala je.
 
Prije početka velike azijske turneje, Bijela kuća je izvijestila da Trump zbog nedostatka vremena neće posjetiti tu visoko simboličnu zonu. Taj kopneni pojas nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Seula širok 4 i dug 248 kilometara pun je električnih ograda, minskih polja i protutenkovskih zidova.
 
U posljednjih 30 godina kratko zaustavljanje na tom važnom mjestu postalo je gotovo nezaobilazno za sve stanare Bijele kuće. Nakon posjeta Ronalda Reagana DMZ-u 1983., samo George H. W. Bush nije bio ondje.