Američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump u srijedu su posjetili žrtve masovne pucnjave u bolnici u Las Vegasu, prvoj postaji na putu koji su poduzeli kako bi utješili preživjele i susreli se sa službama koje su reagirale na napad.

Trump je pohvalio profesionalizam medicinskog osoblja u Sveučilišnom medicinskom centru koji je bio već pun kada je došlo do pucnjave u nedjelju, ali je ipak uspio primiti oko 150 pacijenata.

"Ono što sam vidio danas je nevjerojatan primjer profesionalizma", rekao je Trump nakon posjeta pacijentima od kojih je za neke rekao da su bili teško ranjeni samo zato što su ustrajali da ostanu na mjestu događaja kako bi pomogli drugima.

"Čini te vrlo ponosnim što si Amerikanac kada vidiš što su uradili", rekao je. Ova bolnica jedna je od nekoliko u Las Vegasu koje su primile teško ozlijeđene pacijente u noći pokolja. Trump je posjetio američku kockarsku meku tri dana nakon što je naoružani Stephen Paddock ubio 59 ljudi a ranio više od 500 na zatvaranju festivala country glazbe na otvorenom.

Ova masovna pucnjava je najsmrtonosnija u novijoj američkoj povijesti. Trump je rekao novinarima prije nego što će krenuti iz Washingtona kako će to biti "veoma, veoma tužan dan za mene osobno". Predsjednik je opisao napadača kao "vrlo bolesnog čovjeka, vrlo bezumnog" i naglasio kako uskoro uslijediti više informacija o istrazi.

Nakon bolnice Trump je posjetio policijski stožer gdje se susreo s desetcima policajaca, vatrogasaca i drugih koji su reagirali na napad.