SJEDINJENE Države duboko su zabrinute zbog turskih bombardiranja u Siriji i Iraku u kojima je ubijeno više od dvadesetak kurdskih boraca, objavio je State Department.

"Duboko nas zabrinjava Turska koja je izvela zračne napade ranije tijekom dana na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraka, bez koordinacije sa Sjedinjenim Državama ili koalicijom koja se bori protiv Islamske države", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

"Turskoj vladi smo izravno prenijeli naše zabrinutosti", dodao je.

Turska je saveznica Amerikanaca i članica NATO-a i Washington mora paziti da se ne udalji od važnog partnera kako ne bi izgubio podršku Ankare u borbi protiv IS.

Američki vojni savjetnici surađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi jer smatra kurdske borce pripadnicima terorističkih skupina.

U turskim zračnim bombardiranjima na položaje iračkih Kurda u iračkoj regiji Sindžar i na sjeveroistočnu Siriju u utorak je ubijeno najmanje 20 boraca po zadnjim podacima u kampanji koja se vodi protiv grupa povezanih sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

Meta zračnih napada u Siriji su pripadnici Postrojba za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih Kurda, koje podupiru Sjedinjene Države, a položaji su im u jednom od uporišta Islamske države, Raki.

Trump: Sudbina Asada nije zapreka situaciji u Siriji

Donald Trump koji je predsjednika Asada nazvao "krvnikom", rekao je za ručkom u ponedjeljak u Bijeloj kući u društvu 15 veleposlanika Vijeća da će sirijski narod odlučiti o svojoj sudbini, rekao je ruski izaslanik Pjotr Iljičev. To je velika promjena s obzirom da je SAD do sada govorio da Asad mora otići.

"Rekao je da Asadova budućnost nije zapreka", dodao je Iljičev za AFP.

Trump drži da "nije važno hoće li (Asad) ostati ili otići. Važan je politički proces, važno je zaustaviti krvoproliće, neprijateljstva (...) A onda će narod odlučiti", dodao je.

Pregovori pod UN-ovim pokroviteljstvom kako bi se zaustavio šestogodišnji građanski rat u Siriji zapali su u slijepu ulicu jer oporba traži Asadov odlazak prije bilo kakva mirovnog ugovora.

Rusija, čvrst saveznik sirijskog režima, uporno traži da se sudbina Bašara al Asada riješi izborima u okviru političke tranzicije.

Sjedinjene Države su povisile ton nakon navodnog kemijskog napada u Han Šejhunu koji Washington i njegovi saveznici pripisuju sirijskoj vojsci.

Sirija i Sjeverna Koreja bile su glavne teme razgovora Donalda Trumpa i članova Vijeća, ali su veleposlanici ujedno izrazili zabrinutost zbog najavljenog smanjenja američkog financiranja UN-a.