Američki predsjednik Donald Trump sastat će se s papom Franjom 24. svibnja u Vatikanu.

Trump će svratiti u Rim prije puta u Bruxelles na summit NATO-a i uoči posjeta Siciliji gdje će sudjelovati na sastanku G7 najrazvijenijih država svijeta. Potom putuje na Bliski istok.

Dvojica čelnika koji se razlikuju

Iz Vatikana su potvrdili da će se Trump i Franjo sastati 24. svibnja u 8.30 sati u Apostolskoj palači. Dvojica čelnika posve se razlikuju u pogledu migranata i klimatskih promjena.

Komentirajući stavove tadašnjeg predsjedničkog kandidata o migrantima i gradnji zida prema Meksiku, papa Franjo je prošle godine rekao da oni nisu "kršćanski".

Trump, koji je odrastao u prezbiterijanskog obitelji, odgovorio je da je "sramotno" što papa dovodi u pitanje njegovu vjeru.

Put na Bliski istok

Trump je rekao i kako će ovaj mjesec putovati u Saudijsku Arabiju i Izrael u sklopu svojega prvoga inozemnog puta kojim se izravno upušta u složenu političku situaciju na Bliskom istoku.

U govoru u ružičnjaku Bijele kuće prigodom događaja posvećena vjerskim slobodama Trump je rekao da je svrha njegova puta ojačati suradnju i potporu između muslimana, kršćana i židova u borbi protiv terorizma.

"Naša zadaća nije diktirati drugima kako da žive već izgraditi koaliciju prijatelja i partnera kojima je zajednički cilj borba protiv terorizma te stvaranje sigurnosti i stabilnosti na ratom pogođenom Bliskom istoku", rekao je Trump.

Želi donijeti mir na Bliski istok i poraziti ISIS

Trumpov prethodnik Barack Obama imao je napete odnose i s Izraelom i sa Saudijskom Arabijom, čiji su čelnici smatrali da je manje zainteresiran za  tradicionalno savezništvo a više za pregovore o iranskome nuklearnom programu.

Trump je u središte vanjske politike svoje administracije stavio stvaranje mira na Bliskom istoku te borbu protiv Islamske države.