Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da će zatražiti značajno povećanje proračuna za "jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj povijesti".

Trump je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista (CPAC) rekao da ima planove za jačanje američke vojske koja je već najsnažnija borbena sila u svijetu, i druge inicijative, ali nije iznio više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u obrambenim kapacitetima uz zahtjev za značajno povećanje troškova koje će obranu SAD-a učiniti "većom, boljom i jačom nego ikad".

''Nadajmo se da je nikad nećemo upotrijebiti, ali nitko ne treba da se petlja s nama. Nitko. Bit će to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj povijesti'', rekao je Trump.

On je u intervjuu Reutersu u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi osigurao da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Tramp se požalio i na rusko razmještanje krstarećih raketa kao na kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti kada i ako se bude sreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.