HDZ BiH će kroz svoje predstavnike u Vladi Federacije BiH zatražiti reviziju poslovanja svih javnih poduzeća, agencija i uprava u većem bh. entitetu, potvrdio je Nezavisne novine Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, poručujući kako je Vlada FBiH isključivo ta koja ima nadležnost nad javnim poduzećima u većem bh. entitetu, "a ne pojedinci ili pojedine stranke".

Ova Lovrinovićeva najava dolazi nakon prvog otvorenog ''obračuna'' HDZ-a BiH i Demokratske fronte. Podsjećamo, prije nekoliko dana HDZ BiH je, nakon istupa sindikata Elektroprivrede HZHB, osudio navodno uklanjanje obilježja pred Reufom Bajrovićem, nakon čega je novi ministar energetike u Vladi FBiH rekao kako u poduzećima nema mjesta stranačkim ljudima.

Povlačenje poteza

Bajrović i DF, navode Nezavisne, insistiraju isključivo na natječajnoj, depolitiziranoj proceduri izbora direktora i uprava javnih poduzeća, dok u HDZ-u smatraju da u procesu izbora pozicija koje pripadaju Hrvatima "moraju sudjeloavti i legitimni predstavnici hrvatskog naroda".

"Način na koji je ministar Bajrović počeo komunicirati i iznositi stajališta je neprimjeren. On ne može govoriti sam, jer sva ta pitanja treba razmotriti Vlada FBiH, a u Vladi su i predstavnici HDZ-a", ističe Lovrinović.

Na pitanje može li ova situacija, koja se ne smiruje, narušiti odnose unutar koalicije, odgovara da svaki neprimjeren istup može izazvati probleme.

"Potezi se ne mogu povlačiti bez ostalih partnera u parlamentarnoj većini. Očekujemo da se to tako ne nastavi, u suprotnom, mogli bismo imati probleme", zaključuje Lovrinović.

S druge strane, Bajrović poručuje kako u javnim kompanijama u kojima DF ima vodeću ulogu neće biti prijevremenih smjena direktora, naročito onih koji rade u skladu sa zakonom.

"U slučaju dvije elektroprivrede, koje su svima očito najinteresantnije, vlasnik je Ministarstvo energetike. Ono je to koje postavlja nadzorni odbor, a nadzorni odbor postavlja direktore. Za nas je iznenađenje što HDZ pikira EP HZHB, jer to nije stranačko vlasništvo", poručuje Bajrović.

Nisu spremni na kompromise

Naveo je kako Ministarstvo ima potpuno ili djelimično vlasništvo nad čak 27 javnih poduzeća u FBiH, između ostalog i nad Energoinvestom, Naftnim terminalima, Autocestama FBiH, BH Telecomom, BH poštom, BH gasom, HT Eronetom, Željeznicama FBiH, Agrokomercom, BH Airlinesom...

I Sanjin Halimović, dopredsjednik SDA, priznaje kako je trojka zapala u probleme, ali prvenstveno zbog neformiranja vlada u dvije županije.

"Upravo zbog toga se naša dva partnera i ponašaju kako se ponašaju, jer žele zadržati pozicije za političku trgovinu. Dakle, ključ je u dogovoru o formiranju dvije vlade, i ja to očekujem u sljedećih deset dana", kaže Halimović.

Zaključuje kako će SDA i dalje morati praviti ustupke prema DF-u i HDZ-u.

"Naši partneri i dalje nisu spremni na kompromise, a SDA je vodeća stranka, koja ima premijere i najveću odgovornost u novoj vlasti. Dakle, neke pozicije u poduzećima ćemo očigledno morati prepustiti partnerima", rekao je Halimović.

Bljesak.info