Nakon jučerašnjeg dramatičnog dana kasno navečer u zgradi Kraša održavao se hitan sastanak ključnih dobavljača Agrokora s ruskim bankarima.

Podsjetimo, Agrokor je ranije u srijedu najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

"Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora", kaže se u Agrokorovoj izjavi upućenoj medijima.

Izjava je uslijedila nakon što su mediji prenijeli vijest po kojoj hrvatska Vlada i skupina Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obaveza, što je najavio prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

"Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko... trajat će sedam ili mjesec dana, ne godinu... Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)", kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 milijuna eura.

Napominje da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Solovjev je također rekao da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. "Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog financiranja... i podrške vlade", pojašnjava.

Pred Agrokorom i Todorićem su tri moguća scenarija, pišu 24sata.

Prvi je dogovor s bankama uz gubitak dijela utjecaja. Čak i u slučaju tog scenarija Ivica Todorić neće moći izbjeći bolne rezove i otpuštanja koja će najviše pogoditi Konzum.

Drugi scenarij je potpuni gubitak kontrole ako se aktivira zakon.

Treći je stečaj Agrokora, a to zasad nikome od uključenih nije cilj.