Pelet je od potpuno anonimnog energenta postao hit među brojnim građanima BiH posljednjih godina. Zagrijava kvalitetno svaki dom, zadovoljava ekološke standardne, ne ugrožava nikoga. Pogotovo je to ohrabrujuće za državu koja se godinama u zimskom razdoblju bori s lošom kvalitetom zraka i sve više smoga. Stručnjaci su već ranije utvrdili da je jedan od najvećih uzroka smo loženje svega i svačega. Ali, u kratkom vremenu pelet je mnogima postao preskup, nakon što su trgovci uvelike povećale cijenu peleta. Oslobođenje piše da se ovaj energent u oglasima može pronaći za 400 KM po toni.

Čist i ekonomičan

U jednoj tvrtki iz Drvara, koja proizvodi pelet, kažu da građani nisu jedini koji čekaju zadnji tren i da su takvi i pojedini trgovci. To vide kao razlog za probleme na tržištu. – Od 15. rujna smo prestali izvoziti u Italiju i Austriju kako bismo zadovoljili potrebe domaćeg tržišta na kojem je nastala pometnja kada su trgovci tek sredinom rujna počeli kupovati pelet u velikim količinama. Nelogično je da ljudi ne mogu doći do peleta iako žive po nekoliko kilometara od pogona gdje se proizvodi - kažu. Oni su zbog situacije na tržištu uveli maloprodaju kako krajnji kupci ne bi bili zakinuti i kako ne bi ovisili o trgovcima. - Imamo peleta i tko god traži, a posebno mala kućanstva, uvijek će ga kod nas moći kupiti - poručuju iz ove tvrtke iz Drvara.

Kod njih je do ožujka cijena 330 KM, plus PDV po toni. Kolika će biti ljetna cijena, unaprijed ne mogu znati jer to ovisi o cijenama sirovine. A cijene sirovine, ističu, u posljednje vrijeme sve više dižu i pilane. – Nažalost, mnoge pilane, kada vide cijenu peleta u trgovinama, pomisle da smo mi ti koji dižemo cijenu pa onda i oni nama dižu cijenu sirovine. Sirovina je sada trostruko skuplja nego što je bila u travnju ili svibnju, ali mi i njih djelomice razumijemo jer problem je što ni pilane ne rade puno zimi, dodaju iz tvrtke koja je certificirani proizvođač.

Visokokaloričnost

Korisnicima savjetuju da pelet kupuju već od travnja, kada su cijene niže. U tvrtki iz Viteza kažu da godišnje proizvedu približno 16.000 tona peleta, a potražnja za ovim energentom i ove godine uvelike premašuje njihove trenutačne proizvodne kapacitete. - Pelet koji mi proizvodimo je visokokaloričan i kvalitetan, te kao takav ima siguran plasman na tržištu. Naša maloprodajna cijena tone peleta je 364 KM - kazali su za Oslobođenje. Grijanje na pelet je ekonomično i dugoročno isplativo, njihov je stav. Također vjeruju da će se kapaciteti povećati kako bi svi kupci bili zadovoljni.