Malo je poznata činjenica koliko su ramski zetovi i neviste uključeni u politički život u Hrvatskoj, posebice na području Požeško-slavonske županije gdje su na čelnim mjestima županije, općina i jednog grada.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević ramski je zet čiji su punac i punica doselili iz sela Dobroše. Inače župan Tomašević umirovljeni je general Hrvatske vojske koji se nakon umirovljenja prije dvije godine uključio u društveno politički život i uvjerljivo dobio povjerenje građana Požeško slavonske županije koja ima gotovo 80 tisuća stanovnika.


Ramska nevista Antonija Jozić gradonačelnica je grada Pleternice na kojem su se području naselili brojni Ramci i svoje mjesto pod suncem pronašli na tim prostorima. Gradonačelnica Jozić udala se u obitelj koja je doselila iz Ripaca. Na čelu je grada koji se užurbano razvija, koji prema zadnjem popisu stanovništva broji preko 11 tisuća stanovnika. Prije nego što je postala gradonačelnica obnašala je funkciju zamjenice gradonačelnika.

Vlado Boban načelnik općine Velika koja ima gotovo šest tisuća stanovnika a smještena je na južnim obroncina Papuka u Požekoj kotlini dugogodišnji je čelnik te općine koji je svoju odabranicu „ukrao“ iz obitelji Grubeša koji su iz Uzdolske župe, iz mjesta Šćipe, doselili u Kuzmicu, mjesto izemeđu Požege i Pleternice. Načelnik Boban je porijeklom iz Hercegovine iz Gruda, koje krajeve rado i često posjećuje nimalo ne zaobilazeći i Ramu u kojoj, uz ženinu rodbinu, ima mnogo prijatelja. I u općini Velika ima naseljenih koji su porijekolm iz Rame.

Igrom slučaja ili ne i zamjenik načelnika općine Velika Ivo Potočanac isto je ramski zet. Supruga mu je iz obitelji Grbeš koja se iz Kovačeva polja doselila u Jakšić.






Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, u kojoj je naseljeno preko četiri tisuće stanovnika, također je svoju odabranicu našao u ramskoj obitelji Barišić koja je doselila s Orašca u Jakšić. Uz pleternički kraj Jakšić je u istočnom dijelu Hrvatske možda najprepoznatljiviji po onim stanovnicima koji su doselili na to područje iz napaćenog ramskog kraja.

Opet neka slučajnost ili ne zamjenik načelnika općine Jakšić je Mile Barišić čije porijeklo vuče i po ocu Luki i majci Nevenki, rođenoj Filipović iz Rame koji su se s Kozla trbuhom za kruhom zaputili u Slavoniju u maleno mjestašce Tekić pokraj Jakšića. Mile, mladi čovjek staroga kova, ponosni je otac triju sinova koja imaju stara tradicijska imena Jakov, Šimun i Petar i jedne kćeri po imenu Diva. Rodila je to i majčinski odgaja supruga mu Mihaela koja je porijeklom iz obližnjeg Kupresa.
 
Uz političke dužnosnike kojima je na neki način Rama uska poveznica ne treba zaboraviti niti naše svećenike koji su na raznim službama u Požeškoj biskupiji čiji su korijeni također iz kršnog ramskog zavičaja. To su, prečasni Ivica Žuljević, nedavno imenovani kanonik koji vrši službu katedralnog župnika u Požegi i obnaša dužnost predstojnika Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji.

Uz njega rame uz rame je i njegov rođeni brat, velečasni Želimir Žuljević, magistar kanonskog prava, koji je uz dužnost ravnatelja Katoličke osnovne škole i sudac Međubiskupijskog crkvenog suda. Vlč. Ivica Bošnjak također je svećenik Požeške biskupije koji je trenutno na školovanju u Rimu a jednu je godinu bio i tajnik požeškom biskupu. Tu je i vlč. Ivan Nikolić, trenutno na službi župnika u Daruvaru a prethodno je bio ekonom Požeške biskupije te župnik u Voćinu i Novskoj. Vlč. Ivan Bošnjak župnik u Rajiću pokraj Novske također je rodom iz Rame a prije toga je bio župnik u Lipiku i Zaprešiću.
 
D.Z.