17.11.2017. godine u Prozoru je prikazan film o Mijatu Tomić pod nazivom "HAJDUK". Hvale vrijedan uradak i iskrene čestitke autorima, bračnom paru Perić iz Tomislavgrada na učinjenom. Iskreno, s obzirom na ono s čim su raspolagali uradak je ispao vrhunski. No, neću se baviti materijalnom stranom, to ću ostaviti onima kojih se to tiče.

Ja bih se osvrnuo na dvije stvari.

Prvo, ovaj film je neprocjenjiv za Hrvate i njihovu prošlost, i kao takav idealan za upoznavanje novih generacija o načinu života i teškim patnjama njihovih predaka pod turskom vlašću. Poučan je za one koji žele naučiti, a i obvezujući za one koji drže do svoga!

I drugo što je zanimljivo, iako se radi o vremenskom odmaku od nekih 5-6 stoljeća, tematika filma bi se komotno mogla smjestiti u sadašnjost.

Mijat nije otišao u Vran iz razloga da ne plaća porez ili namet, već iz razloga što su ti bahati Turci uzimali harač onoliko koliko su oni htjeli, a ne koliko je bilo propisano.

Uzimali su ono što bi njima zapelo za oko bez obzira što nisu imali pravo na to. I taj bezobrazluk i bahatost okupatora su Mijata natjerali da potraži pravdu u planini i u tijesnim klancima.

I dobro je Mijat uveo reda, utjerao im je strah u kosti, ali i neopisivu želju da ga se makne da mogu nastaviti svoj krvavi pir i bezobzirnu pljačku! I kad nisu nalazili rješenja unatoč dovođenju raznih kabadahija željnih slave da ubiju Mijata Tomića na scenu stupa izdaja!

Ta poznata hrvatska izdaja koja je bila prije Mijata, za vrijeme Mijata, poslije Mijata, ima je i sada i biti će je dokle bude Hrvata, na žalost!!!

I to ne bilo kakva izdaja, već izdaja od kuma kojemu je pošao biti kum i po drugi put! Neki će reći morao je Ilija to uraditi, natjerali su ga. Ma nije morao. Mogao je časno poginuti, a Mijat bi ostao živ. Onako je Mijat mučki ubijen, a on sam natjeran na čin ravan njemu, kukavički, skok u provaliju!

Dakle, danas je skoro pa isto za nas Hrvate. Oko nas su opet razni "turci" zulumćari koji nam uzimaju ono što im ne pripada.

Imamo također i puno Ilija Bobovaca koji su spremni na izdaju zbog mrvice osobne koristi i ne sluteći da će završiti baš kao Ilija Bobovac!

Samo još fali Mijat Tomić koji će uvesti reda i zaustaviti ove pljačkaše tako što će im postaviti kabanicu pored puta na koju će ostavljati sve ono što su opljačkali!

I da, fali još i Mali Marijan koji će sve ove Ilije natjerati da okaju grijehe izdaje skačući u ponor!!!

Ivan Filipović