Zimbabveanska vojska preuzela je vlast rano u srijedu zauzevši predsjednikov ured, parlament, zračnu luku i državnu televiziju.
 
Međutim, vojska tvrdi da nije riječ o državnom udaru i da je predsjednik Robert Mugabe na sigurnom. 93-godišnji Mugabe, najstariji svjetski lider, u kućnom je pritvoru u svojem domu u Harareu.
 
Vojska se umiješala zbog Mugabeove čistke ratnih veterana u vladajućoj stranci. Prošli tjedan smijenio je potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, koji se smatrao njegovim najvjerojatnijim nasljednikom i kojeg podržavaju veterani. Zaprijetio je i da će smijeniti više od 100 dužnosnika koji su s njime povezani.
 
Vlast je želio predati svojoj supruzi Grace (52), poznatijoj pod nadimkom Luđakinja Zimbabvea koju podržava mladež vladajuće stranke ZANU-PF. Međutim, lokalni mediji i stanovništvo nisu naklonjeni kontroverznoj potencijalnoj vladarici. Trenutno nije poznata njena lokacija. Neki službenici su izjavili da je zbog puča pobjegla u Namibiju, ali nitko ne zna sa sigurnošću gdje se nalazi.
 
Jedna od najstrašnijih i najomraženijih žena u državi
 
Grace Mugabe koja je 41 godinu mlađa od svog supruga, postala je sve aktivnija u javnom životu u posljednje vrijeme, što lokalni mediji objašnjavaju sve većom željom za preuzimanjem vlasti u državi.
 
Od Mugabeove tajnice postala je jedna od najstrašnijih i najomraženijih žena u državi, optuživana za nasilje i trošenje bogatstva pred milijunima stanovnika Zimbabvea koji jedva preživljavaju zbog siromaštva.
 
"Gucci Grace"
 
Prije 25 godina Grace je bila Mugabeova tajnica. Njegova tadašnja supruga umirala je od raka, a on je već tada Grace napravio dvoje djece. Vjenčali su se 1996. godine, a mediji su događaj opisali kao "vjenčanje stoljeća".

Prva dama uskoro je dobila nadimak "Gucci Grace" jer je trošila ogromne količine novca na dizajnersku odjeću. Prema nekim navodima, potrošila je 75.000 funti u šopingu u Parizu 2002. godine. Također je navodno potrošila 4 milijuna funti na vilu u Johannesburgu te još milijune na drugu imovinu u Južnoafričkoj Republici.
 
"Luđakinja Zimbabvea, krvoločni vrag na ramenima moći"
 
Jedan od najgorih nadimaka koje je dobila je "Luđakinja Zimbabvea", a neki su je opisivali kao "verziju Lady Macbeth, krvoločnog vraga na ramenima moći". Do sve većeg pada popularnosti Grace Mugabe došlo je zbog optužbi za nasilje. U 2009. fotograf Richard Jones optužio je Mugabe da ga je nekoliko puta udarila u lice dok su ga njeni tjelohranitelji držali.
 
Optužena je za još jedan fizički napad ove godine u kolovozu, kada je manekenka Gabriella Engels izjavila da ju je Mugabe pretukla produžnim kablom u hotelu u Johannesburgu. Zbog diplomatskog imuniteta pošteđena je suđenja.
 
Optužena da je otrovala potpredsjednika Mnangagwu
 
Mugabe je u javnosti uvijek podupirala svog supruga, ali je često govorila i o mogućnosti da ga naslijedi. Na skupu 2014. izjavila je: "Govori se da želim biti predsjednica. Zašto ne? Zar nisam rođena u Zimbabveu?". Prema nekim izvješćima govorila je članicama ženske lige vladajuće stranke da je "već predsjednica i planira činiti sve zajedno s predsjednikom".
 
Zbog ove ambicije došlo je do sukoba s potpredsjednikom Mnangagwom koji je otpušten zbog optužbi za izdaju. Prošlog mjeseca Grace Mugabe je morala javno poreći tvrdnje da je otrovala Mnangagwu koji se razbolio tijekom skupa u kolovozu.
 
Vojni udar u srijedu ostavio je mnoga ključna pitanja o budućnosti države otvorenima, ali za sada je zaustavio uspon jedne od najkontroverznijih prvih dama. "Milijuni ljudi u Zimbabveu nadaju se i mole da se njen uspon na vlast nikada neće nastaviti", napisao je Zimbabwe Daily. Korisnici društvenih medija naveli su da je vojni udar opravdan u državi s "nezamislivom ljudskom patnjom i propalom ekonomijom".