Osumnjičeni za napad na Božićni sajam u Berlinu, Anis Amri iz Tunisa, živio je jedno vrijeme kod Nijemca srpskog podrijetla Bobana S, koji je prošlog mjeseca uhićen zbog vrbovanja za Islamsku državu.

Tunižanin je navodno bio povezan s mrežom Islamske države u Njemačkoj koju je vodio salafistički propovjednik Ahmad Abdulaziz Abdulah, alias Abu Walaa, Iračanin kojeg su zvali propovjednik bez lica, jer se u džamijama i na društvenim mrežama pojavljivao uvijek sakrivajući svoje lice.

Srbin Boban S. prošlog je mjeseca uhićen upravo s Abu Walaom i još četvoricom ekstremista, a sumnjiči ih se kako su vrbovali ljude za odlazak na bojišta u Siriji i Iraku boriti se na strani Islamske države.

Tajne službe i policija Bobana S., koji inače ima 27 godina i živi u Dortmundu, na oku su imali već duže vrijeme. Još su 10. kolovoza pretražili stan ovog njemačkog Srbina koji, navode njemački mediji, ima putovnice obje zemlje, i Njemačke i Srbije. Dva tima policije konačno su ga uhitila 8. studenog u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj.

Kako pišu njemački mediji, sastanci islamista nisu se odvijali u stanu Bobana S., već u domu njegove suradnice Nadine H. Svakog muškarca u taj stan dolazilo je nekoliko muškaraca i žena, a svi su bili odjeveni u tradicionalnu muslimansku nošnju. Kako kaže njemački tužitelj, zadatak Bobana S. bio je indoktrinacija novoizabranih ekstremista.

Bobanovo muslimansko ime bilo je Abdurahman.