Komemorativnim skupom te prigodnim programom pod nazivom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u dvorištu vukovarske bolnice, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar 1991. godine prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija, u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 23-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske i BiH, programu u dvorištu bolnice nazočni su najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je još sinoć stigao u Vukovar te premijer Zoran Milanović, zajedno sa članovima Vlade RH, brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve, te brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

Skupu u dvorištu bolnice nazočan je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a među brojnim domoljubima koji su ispunili bolničko dvorište su i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine. Ona se usprotivila najavi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da članovi Stožera neće ove godine ulaziti u krug bolnice jer žele biti što dalje od državnih dužnosnika optuživši ih da u Vukovar dolaze samo po službenoj dužnosti, a ne zato što osjećaju pijetet prema žrtvi Vukovara.

Od ranog jutra u Vukovar pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske kako bi odali počast stradanju toga grada u Domovinskom ratu, a prema Memorijalnom groblju veće je krenulo nekoliko stotina građana u dvije odvojene kolone. Primjetio se i velik broj građana koji samoinicijativno mimo predviđene kolone sjećanja idu u hodnji prema groblju kako bi odali počast žrtvama agresije na Vukovar, no obje kolone su se spojile u jednu.
Stanje u Vukovaru je mirno te nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi ili narušavanje javnog reda i mira.

Nakon završetka programa u krugu bolnice, u kojem sudjeluje Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj” i glumac osječkog HNK-a Darko Milas, sudionici obilježavanja uputit će se predvođeni pripadnicima 4. bojne 3. gardijske brigade i 204. brigade HV-a u koloni sjećanja hodnjom od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće, prenosi Hina.

Molitvu na groblju za poginule i nestale u Domovinskom ratu molit će dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić koji će predvodit i misu zadušnicu.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se u spomen na 18. studeni 1991. godine kada je nakon tromjesečne opsade slomljena obrana Vukovara koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon što su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi zauzeli Vukovar, koji je u potpunosti razrušen, u progonstvo je protjerano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba dok je u srpske zarobljeničke logore odvedeno nekoliko tisuća branitelja i civila.

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su brojni zločini, među kojima i na nekadašnjem poljoprivrednom dobru Ovčara na kojem je ubijeno 200 branitelja i civila odvedenih 19. studenoga iz vukovarske bolnice, te zakopano u masovnu grobnicu. Po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. u Vukovaru su ubijena ili poginula 1624 branitelja i civila te ranjeno njih 1219. U agresiji i neposredno nakon okupacije Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 vukovarskih branitelja i civila./Hina/HMS/