Egipatski stručnjaci tvrde da je pilot ruskog zrakoplova koji se u subotu srušio u Egiptu pokušao prizemljiti zrakoplov u pustinju, nakon što je bilo jasno da se događa nešto loše, ali da mu to nije pošlo za rukom.

"Pilot je htio doći do najbliže zračne luke, i kada je vidio da neće uspjeti, pokušao je prizemljiti letjelicu u pustinji. Međutim, to mu nije pošlo za rukom, pa je zrakoplov eksplodirao", kazali su egipatski stručnjaci.

Dodali su kako je rep zrakoplova spaljen jer su rezervoari za gorivo bili puni, budući da je zrakoplov letio samo 25 minuta, prenosi Klix.

Kopilot ruskog zrakoplova koji se u subotu srušio u Egiptu, na poluotoku Sinaj, žalio se na stanje zrakoplova prije samog leta, izjavila je njegova supruga.

Sergei Truckahev je navodno nazvao svoju kćerku i rekao joj da 'tehničko stanje zrakoplova ostavlja puno mjesta za želje'. To je učinio kratko prije nego što se Airbus A321 srušio u planinskom području, odvukavši u smrt 217 putnika i sedam članova posade, piše Dnevnik.hr.

Egipatske i ruske spasilačke službe i u nedjelju nastavljaju s izvlačenjem tijela na mjestu pada ruskog zrakoplova.

Kako javlja RT, neka tijela pronađena su i pet kilometara dalje od mjesta gdje se nalazi olupina aviona.

Do sada je iz olupine izvučeno 150 tijela, a spasioci opisuju traumatične scene koje su pred njima. Govore da su mnoga tijela ostala zavezana za svoje stolice.

Najmlađa žrtva tragične nesreće je 10-mjesečna beba. U padu zrakoplova je smrtno stradalo 25 djece.

Nekoliko tijela poginulih odvezeno je u mrtvačnicu u egipatski glavni grad Cairo na identifikaciju, dok se DNK uzorci obitelji poginulih prikupljaju u St. Peterburgu . Egipat je ponudio pomoć u prijevozu tijela do Rusije čim početna istraga pada bude završena.

- Ako ih želite poslati kući spremni smo pomoći - rekao je egipatski ministar turizma predstavnicima Rusije. Potvrđeno je da će obdukcija žrtava biti dovršena u Rusiji. Neka tijela bi se mogla već u nedjelju prevesti u Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je 1. studeni za Dan žalosti u Rusiji, te izdao naredbu da se formira državna komisija s ciljem utvrđivanja razloga pada zrakoplova.