Bombaš samoubojica raznio se u blizini Velike džamije u Meki. Planirao je prekinuti hodočasnike na putu prema najsvetijem mjestu islama pred sam kraj muslimanskog mjeseca ramazana, priopćila je saudijska policija.

Policija je osigurala četvrti oko Velike džamije, a u pucnjavi koju su razmijenili sa samoubojicom, ranjeno je šest stranih hodočasnika i pet policajaca. Nakon što je napadač aktivirao eksploziv, urušila se trokatnica u kojoj se skrivao.

Zbog povezanosti s napadačem, uhićeno je pet osoba, među njima i jedna žena.

Saudijska državna televizija emitirala je snimak na kojemu se vidi policija i spasilačke ekipe kako trče kroz uske ulice u blizini Velike džamije. Eksplozija je uništila zgradu i automobile parkirane u blizini, a okolni objekti izrešetani su šrapnelima i rupama od metaka.

Onemogućen teroristički plan

Iz ministarstva unutarnjih poslova Saudijske Arabije kažu da su onemogućili "teroristički plan" kojim bi bila "narušena sigurnost Velike džamije i osvrnuto najsvetije mjesto na zemlji".

"Oni se pokoravaju zlom i pokvarenom služenju sebi upravljanim iz inozemstva čiji je cilj destabilizirati sigurnost ove blagoslovljene zemlje", stoji u priopćenju.

Česti napadi

Ministarstvo nije reklo tko je upleten u napad. Konzervativno sunitsko kraljevstvo bori se s Al-Quaidom već godinama, a u posljednje vrijeme napada ih i lokalni ogranak tzv. Islamske države. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, iako su simpatizeri ISIS-a online pozivali na daljnje napade.

Napad je, piše Time, došao u osjetljivo vrijeme za Saudijsku Arabiju. Kralj Salman ranije ovog tjedna promijenio je odluku o svom nasljedniku pa je sada prvi u nasljednom redu njegov sin, Mohammed bin Salman koji je trenutni saudijski ministar obrane. Princ nasljednik ima 31 godinu i smatra ga se arhitektom saudijskih vojnih akcija u Jemenu. Poznat je i po agresivnim komentarima na račun Irana.