Znanstvenici su nedavno otkrili bizarnu zvijezdu koja se nalazi 1.200 svjetlosnih godina od Zemlje, a koja ispaljuje divovske kugle plazme dvostruko veće od Marsa, dok je temperatura tih projektila dvostruko veća od površine Sunca.

Zvijezda je otkrivena pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Hubblea, a vijest o otkriću prvi je prenio stručni časopis Astrophysical Journal.

Radi se, naime, o tzv. V Hydrae zvijezdi koja je zbog svojeg oblika i boje dobila nadimak crveni div. Do otkrića se došlo nakon gotovo 15 godina promatranja nebeskog svoda, a tom prilikom znanstvenici su koristili spektroskopiju kako bi pronašli supervruće mrljice opisane kao užarene topovske kugle čija temperatura površine iznosi 9.400 stupnjeva Celzijevih, što je dvostruko viša temperatura od površine Sunca, prenosi Tportal.hr

No, kako ističu znanstvenici, crveni div sam po sebi ne može biti izvor mrljica jer su ti divovi umiruće zvijezde koje nestaju u svojim kasnijim fazama u vanjskim slojevima svemira. Prema znanstvenicima, izvore tek treba otkriti, kao i potvrditi da se ova zvijezda kreće njišući sve dok ne dođe u spomenutu završnu fazu i potom nestane.

Ovaj proces, smatraju astronomi, mogao bi objasniti misteriozni svemirski fenomen zvan planetarne maglice. Kad zvijezde umiru, one mogu biti okružen tim ogromnim i šarenim maglicama tijekom 200 do 1.000 godina, što je mala količina vremena na svemirskoj razini.