Na Wall Streetu je u petak S&P 500 dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na 22.405 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 2.519 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 6.495 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, koji se oporavlja nakon što je prošloga tjedna bio pod pritiskom dobitonosne prodaje.

Među najvećim dobitnicima bio je i financijski sektor, s prosječnim rastom cijena za 0,3 posto, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump razgovarao s bivšim guvernerom Feda Kevinom Warshom o mogućoj nominaciji za predsjednika američke središnje banke.

Kasnije je Trump kazao da je imao četiri sastanka na temu novog predsjednika Feda i da će odluku donijeti za dva do tri tjedna.

Bez obzira na to, očekivanja na tržištu da će Fed još jednom do kraja ove godine povećati ključne kamatne stope ostala su nepromijenjena.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate.

"U kamatne stope i cijene dionica uračunato je da će se sadašnji režim Feda nastaviti. Svako odstupanje s tog puta ili naznaka da Janet Yellen neće biti ponovno imenovana za čelnicu Feda moglo bi navesti tržište da ponovno razmotri valuacije cijena", kaže Shehriyar Antia iz Macro Insight Group.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje i zbog toga što se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu, premda je nedavni Trumpov prijedlog izazvao niz kritika.

Porezi bi se smanjili većini Amerikanaca, no kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i 'businessu' te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

Ako Trump uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,3 posto, dok je S&P 500 porastao 0,7, a Nasddaq indeks 1,1 posto.

U cijelom rujnu Dow Jones porastao je, pak, 2,1 posto, S&P 500 1,9, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,98 posto, na 12.828 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.329 bodova.