Tehnološki divovi Google, Apple, Microsoft, Amazon i Facebook i ove su godine zauzeli vrh ljestvice najvrednijih svjetskih brandova u BrandZ Top 100 poretku koji su objavili WPP i Kantar Millward Brown.

Amazon je brend s najvećim rastom vrijednosti u američkim dolarima s povećanjem od $40.3 milijarde (+41%) na $139.3 mlrd. što ga dovodi na četvrtu poziciju. Glavni je razlog za taj rast Amazonov tehnološki ekosistemu koji je izbrušen da zadovolji višestruke potrebe kupaca kao što su online kupovina, brza dostava i zabava – ali vrijedi istaknuti i predstavljanje nove platforme bazirane na umjetnoj inteligenciji koja nudi uslugu dostave namirnica kao i osobnu asistenticu Alexu.

Google, Apple i Microsoft uvjerljivo drže 3 vodeće pozicije, povećavajući svoju vrijednost +7% na $245.6 mlrd., +3% na $234.7 mlrd. i +18% na $143.2 mlrd. u posljednjih godinu dana, dok je Facebook na 5. mjestu rastao +27% na $129.8 mlrd, javlja Zimo.co.

Ovih 5 brandova čini 25% ukupne vrijednosti BrandZ Top 100 Najvrednijih Svjetskih brendova što samo naglašava njihovu dominantnu poziciju u suvremenom poslovnom okruženju.

“Ovogodišnji BrandZ Top 100 poredak nastavlja demonstrirati da jaki brendovi svojim vlasnicima ili dioničarima donose superiornu vrijednost, neovisno o nesigurnoj vanjskoj poslovnoj klimi. Iako su ih nazvali ‘Strašnom petorkom’, tehnološki divovi koji predvode poredak svojoj su konkurenciji više ‘Zastrašujuća/Opasna petorka’ s obzirom na njihovu snagu i naizgled nedodirljivu poziciju na tržištu”, istaknuo je David Roth, direktor regije EMEA i Azija u The Store WPP.

Kinezi po prvi put u Top 10

Od ostalih brendova, pozornost plijeni kineski brend Tencent (na broju 8) koji je povećanjem upotrebe svoje društvene mreže WeChat po prvi puta ušao u Top 10 s porastom vrijednosti od 27% na $108.3 mlrd.

Adidas je brend s najvećim postotnim rastom (+58%, $8.3 mlrd.), a slijedi ga kineski premium brend alkoholnog pića Moutai (+48%, $17 mlrd).

Jačaju tehnološki brandovi

Poredak 2017. pokazuje da se raspored snage brendova promijenio u smjeru potrošački orijentiranih tehnoloških brendova koji razvijaju sisteme kojima zadovoljavaju višestruke potrebe i pojednostavljuju sve složeniji svijet u kojem živimo. Više od polovice vrijednosti Top 100 brendova otpada na brendove povezane uz tehnologiju (uključeni su i telekomi i online prodaja) dok je to bila trećina 2006. – i ti brendovi su rasli +16% u prošloj godini za razliku od ostalih brendova u poretku koji su rasli +4%.

Devet od Top 10 su tehnološki orijentirani, a kao i svi brandovi koji su ušli u Top 100 ove godine: XFinity, YouTube, Hewlett Packard Enterprise, Salesforce, Netflix, Snapchat i Sprint.

Maloprodaja je najbrže rastuća kategorija s povećanjem od +14% u odnosu na prošlu godinu. Najveće zasluge idu e-commerce brendovima kao što su Amazon i Alibaba koji, kao i mnoge čisto internet tvrtke, nastavljaju dodavati fizičke prodavaonice svojim prodajnim kanalima.

“Često se pitamo ima li neki hrvatski ili regionalni brend uopće šansu postati globalan i možda ući u poredak Top 100. Dok se to prije par godina činilo apsolutno nemogućim, danas možda i nije više tako – naime, tehnološki razvoj nam je donio mogućnost pokretanja start-upova bilo gdje u svijetu s jednakom (barem donekle) prilikom probiti se. S obzirom na veliku razinu kreativnosti kod naših ljudi i na rezultate koje neke tvrtke već postižu, nije nemoguće sanjati da će jednog dana i neki hrvatski brend doći do ove razine”, prokomentirao je Siniša Kralj, Millward Brown Hrvatska.

Tehnologija pomaže i ne-tehnološkim brandovima

Tehnološki sistemi fokusirani na potrošače čine brendove nužnim dijelom svakodnevnice. Potrošači sve više i više mogu obavljati razne aktivnosti, od online kupovine do gledanja televizije, pod okriljem jednog brenda i na raznim uređajima. Te pogodnosti za potrošače dozvoljavaju najmoćnijim brendovima da minimaliziraju opasnost od promjene ponašanja potrošača, tj. promjene brenda.

Novi brendovi u sve većoj mjeri odmah počinju kao globalni što im omogućava brzi rast. Tehnologija dozvoljava tvrtkama da nude svoje proizvode globalno odmah od početka; na taj način se stvara nova vrsta poduzetnika koji nisu zemljopisno ili sektorski ograničeni što je tradicionalno bila zapreka brzini rasta.

Tradicionalni ne-tehnološki brendovi usvajaju tehnologiju kako bi razvili inovacije i tako povećali naklonost potrošača. Najbrže rastući Adidas je predstavio 3D printanje za proizvodnju obuće dok je brend brze hrane Domino’s Pizza ponudio kupcima praćenje narudžbe u stvarnom vremenu.

Brendovi koji jasno definiraju na koji način će poboljšati život potrošačima, kao što su Huawei i Toyota, su rasli tri puta više od prosjeka u posljednjih godinu dana (gornja trećina je rasla +170% za razliku od donje s rastom +57%).

“Ovo je doba internet divova koji su razvili (i dalje razvijaju) ekosisteme koji su važni i povezuju potrošače a za krajnji cilj imaju učiniti život lakšim, jednostavnijim i boljim. Tehnologija koja ima potrošača u fokusu je redefinirala naša očekivanja i danas uzimamo zdravo za gotovo da su nam proizvodi, usluge, alati i sadržaj odmah dostupni. Ovi brendovi također demonstriraju veliku elastičnost – oni se puni samopouzdanja i lagano igraju u novim područjima i novim kategorijama kako bi razvili i proširili svoju baza korisnika/potrošača”, istaknula je Doreen Wang, direktorica BrandZ u Kantar Millward Brownu.