Talijanski sud je presudio da je prekomjerna upotreba mobitela zbog posla uzrokovala razvoj benignog tumora na mozgu i odlučio da muškarac koji je iznio takvu tvrdnju dobije mirovinu.
Presuda je donesena 11. travnja, a javnost je tek ovog tjedna saznala za nju i pretpostavlja se da će doći do žalbe.

Roberto Romeo je kazao na sudu da je zbog posla 15 godina morao koristiti mobitel tri do četiri sata dnevno, svakog dana.

"Sud je prvi put u svijetu prepoznao vezu između neprikladnog korištenja mobitela i tumora na mozgu", kazali su odvjetnici Stefano Bertone i Renato Ambrosio.

Romeo je dodao da ne želi demonizirati mobitele, ali smatra da svi trebaju biti svjesni načina na koji ih trebaju koristiti.

"Nisam imao drugog izbora, morao sam koristiti mobitel da bih razgovarao s kolegama i organizirao posao, 15 godina sam sve vrijeme telefonirao od kuće ili iz automobila. Prvo sam počeo osjećati da mi je uho začepljeno svo vrijeme, a tumor mi je dijagnosticiran 2010. godine. Srećom, bio je benigni, ali više ne čujem jer su mi morali ukloniti akustični živac", kazao je 57-godišnjak.

Medicinski stručnjak je procijenio da je Romeova tjelesna funkcija oštećena za 23 posto, potaknuvši sud da mu dodijeli naknadu u iznosu od 500 eura mjesečno. Naknada će se isplaćivati iz nacionalog programa osiguranja koji pokriva nesreće na radnom mjestu.