Gradonačelnik Ostane, gradića u Italiji, objavio je da se ostvario san njegove male zajednice. Nakon 28 godina ovdje je ponovo rođena jedna beba.

Planinsko mjestašce u regiji Piedmont u proteklih 100 godina suočava se sa problemom manjka populacije. Beba Pablo, koja je prošlog tjedna rođena u bolnici u Torinu, 85. je stanovnik ovog mjesta u kojem tek polovina stalno živi, prenosi La Stampa.

Gradonačelnik Giacomo Lombardo kaže da je pad nataliteta posebno zabilježen od Drugog svjetskog rata. U Ostani je početkom 1900ih živjelo 1.000 ljudi. Od 1976. do 1987. rodilo se tek 17 beba.

Kako bi se ljudi ovdje vratili potrebno je otvoriti radna mjesta. I roditelji malog Pabla, Silvia i Jose, prije pet godina su se planirali  odseliti u inozemstvo, ali su ostali kad im je ponuđeno da upravljaju obližnjim planinskim utočištem.

Mali gradovi širom Italije bore se sa depopulacijom jer mladi odlaze za poslom. Neki od njih su pokušali promijeniti situaciju poklanjajući prazne kuće, dok se jedan gradonačelnik fokusirao na zaustavljanje postojećeg pada broja stanovnika "zabranjujući" ljudima da se razbole.

Za to vrijeme u Ostani je u povodu rođenja malog Pabla priređena zabava, a na ulazu u grad postavljen je model rode koja u kljunu drži mali plavi svežanj, prenosi Klix.