Cijeli svijet pratio je izricanje presude "bosanskom koljaču" Ratku Mladiću, koji je napokon proglašen krivim za genocid u Srebrenici na Haaškom sudu.

Raspravno vijeće Haškog suda u podne je proglasilo zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora. Dugoočekivanu presudu krvniku svijet je dočekao s oduševljenjem.
 
"Ogromna pobjeda pravde i upozorenje zločincima: Svi ćete odgovarati"

 
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein pozdravio je Mladićevu osudu kao "ogromnu pobjedu pravde":
 
"Mladić je zapovjedio neke od najmračnijih zločina koji su počinjeni u Europi od Drugog svjetskog rata. Donio je teror, smrt i uništenje tisućama žrtava, te patnju, tragediju i traumu ostalim nebrojenim žrtvama", rekao je.
 
"Njegova osuda je dokaz hrabrosti i odlučnosti tih žrtava i svjedoka koji nikada nisu izgubili nadu da će ga jednog dana dovesti pravdi. Današnja presuda je upozorenje zločincima da neće pobjeći od pravde, koliko god moćni bili i koliko god dugo trajao postupak. Svi će oni odgovarati za svoje zločine", dodao je Hussein.
 
"Bosanski koljač" odgovoran za najgori zločin u Europi od Drugog svjetskog rata

Britanski Independent piše kako se očekuje da će se Mladić žaliti na sudsku odluku te prenosi izjavu njegovog sina Darka: "Nisam iznenađen. Sud je bio potpuno pristran od samog početka".
 
"Unatoč narušenom zdravlju, Mladić je izgledao opušteno, pozdravljao odvjetnike i dizao palac fotografima na sudu. Cijelo vrijeme je kimao glavom dok je sudac čitao opise užasa koje su počinile snage bosanskih Srba, jedan po jedan", piše Independent.
 
Veliki svjetski mediji slave presudu za najgori zločin u Europi od Drugog svjetskog rata, a posebno su se osvrnuli na Mladićevo ponašanje u sudnici.
 
Zloglasan u svijetu kao "bosanski koljač" i jedan od najomraženijih europskih ratnih zločinaca, Mladić je ponovo uspio šokirati svojim ispadom nekoliko minuta prije nego što je osuđen na doživotni zatvor. Sky News prenio je snimku incidenta zbog kojeg je izbačen iz sudnice.

"Milošević je koristio bosanske Srbe kao ubojice"
 
CNN-ova novinarka Christiane Amanpour komentirala je presudu u novom članku: "Netom prije pokolja, vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić viđen je kako se smije sa svojim vojnicima, dijeli slatkiše i govori civilima da ne brinu. To je jedna od najstrašnijih snimki koje sam ikada vidjela".
 
"Morao se dogoditi pokolj tisuća i tisuća ljudi - genocid u srcu Europe - da bi napokon američka i europske vlade postavile ultimatum Slobodanu Miloševiću, srpskom vođi koji je koristio bosanske Srbe kao ubojice", napisala je Amanpour.