Cho Myoung-Gyon, južnokorejski ministar ujedinjenja, kazao je u utorak da je došlo do "znatne aktivnosti nedavno na Sjeveru", ali je ocijenio da vlada mora "čekati i vidjeti hoće li to završiti testiranjem rakete ili je to samo provokacija".

Sjeverna Koreja alarmirala je međunarodnu zajednicu balističkim programom, ali nije obavljala testiranja od 15. rujna što je pobudilo nadu da pooštravanje sankcija UN-a donosi plodove.

Južnokorejska agencija Yonhap koja citira vladin izvor izvješćuje, međutim, da je radar za trasiranje raketa pušten u pogon u ponedjeljak u neidentificiranoj sjevernokorejskoj bazi te da se telekomunikacijski promet intenzivirao.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja u rujnu je ispalila balistički projektil srednjeg dometa koji je preletio sjeverni Japan, a potom pao u Pacifik.

Učinili su to dan nakon što su poručili da će nuklearnim oružjem "potopiti" Japan i svesti Sjedinjene Države "na pepeo i mrak" zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom su pooštrene sankcije protiv Pyongyanga zbog nuklearnog pokusa izvedenog 3. rujna.